Net voor het verstrijken van de transferdeadline werd Evan Fournier met grote verwachtingen ingehaald door Boston Celtics. Maar de Fransman, die door corona geveld werd, kon zich nog niet echt tonen.

Na hun conferencefinal vorig seizoen, verloren tegen Miami, werd er opnieuw veel verwacht van Boston Celtics. Als vaste klant in de play-offs hoopte de traditieclub deze campagne een nieuwe stap te zetten. Maar op enkele weken van de start van die play-offs kunnen we nu al stellen dat Boston nog ver verwijderd is van die ambitie.

Vooral het gebrek aan regelmaat speelt Jayson Tatum en ploegmaats parten. In februari bijvoorbeeld zetten ze een negatieve reeks neer van tien nederlagen in vijftien wedstrijden. Daarom werd toen vol ingezet op vers bloed: vlak voor het eindigen van de transferperiode kondigde het team van coach Brad Stevens de komst van de Fransman Evan Fournier aan. Tot dusver nog niet met de verhoopte resultaten tot gevolg.

Afgeremd door het coronavirus

De 28-jarige vleugelspeler zette de stap van Orlando Magic naar een titelkandidaat, maar het begin van dat avontuur verliep moeizaam. In zijn eerste wedstrijd voor de groen-witten bleef hij steken op nul punten (uit een nul op tien schoten) in 33 minuten. Pijnlijk. De Franse international herpakte zich nadien wel, maar helaas niet voor lang…

In april miste Fournier een reeks wedstrijden vanwege het coronavirus en sindsdien ondervindt hij moeite om zijn ritme terug te vinden. Nog steeds kampt hij met de naweeën van het duivelse Covid-19. “Om eerlijk te zijn voel ik me heel bizar. Alsof ik een hersenafwijking heb. Het gaat al beter, maar nog geregeld lijkt het spel te snel te gaan voor mij. Ik heb moeite om mij te concentreren en ook mijn dieptezicht laat te wensen over”, vertelde Fournier aan ESPN.

Play-offs in gevaar?

Er is nooit een goede timing om ziek uit te vallen, maar voor de Fransman en de Boston Celtics is het zo vlak voor money time toch extra zuur. “Het is gewoon heel jammer dat de mensen hier nog niet konden zien tot wat ik in staat ben”, aldus Fournier. “Net nu ik voor de eerste keer in mijn carrière de kans heb om een mooi parcours af te leggen in de play-offs. Bij een grote club. Door Covid-19 geveld worden en mij momenteel zo voelen, doet echt pijn.”

In hun Eastern Conference zijn de Celtics teruggevallen tot een zevende plaats, waarmee ze (voorlopig) verwezen worden naar het nieuwe play-in tournament. Dat zou betekenen dat het seizoen afhangt van één of twee wedstrijden. Riskant. Zeker als je in dat minitoernooi tegen een ploeg als Washington valt, dat momenteel in topvorm verkeert.

Het is voor Boston Celtics te hopen dat hun nieuwe rekruut snel verlost geraakt van alle coronabesognes en als guard eindelijk zijn toegevoegde waarde kan tonen. Het zal moeten, want eind dit seizoen wordt de Fransman free agent. Hij heeft dus nog enkele weken om een nieuw contract te versieren.

Volg de ontwikkelingen in de NBA op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.

NBA-programma van het weekend:

Zaterdag 8 mei
  • Utah Jazz - Denver Nuggets: vanaf 4u op Eleven Sports 2
Zondag 9 mei
  • Denver Nuggets - Brooklyn Nets : vanaf 4u op Eleven Sports 2
  • Boston Celtics - Miami Heat: vanaf 19u op Eleven Sports 2
  • LA Clippers - New York Knicks: vanaf 21u30 op Eleven Sports 2