Het incident van afgelopen maandag waarbij een politieman van de zone Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst) aangevallen werd door een groep jongeren, is niet het eerste of enige incident van de afgelopen weken waarbij leden van de politiezone het slachtoffer zijn geworden van agressie. Dat meldt Het Nieuwsblad en het nieuws wordt bevestigd door politiewoordvoerster Sarah Frederickx. "Het is duidelijk dat we, onder meer omwille van de coronamaatregelen, niet meer zo graag gezien zijn", zegt de woordvoerster. "We proberen daaraan te werken met nabijheidspolitie."
Volgens Het Nieuwsblad is er sprake van nog drie andere feiten van geweld tegen politiemensen. Op 16 april kreeg een politieman op een motor klappen bij een arrestatie van een gevaarlijk rijdende motorrijder, waardoor de politieman een neusbreuk opliep. Op 26 april en afgelopen vrijdag werden politiepatrouilles op het Lemmensplein en in Kuregem bekogeld tijdens interventies.

Over alle incidenten werden processen-verbaal opgesteld en zijn de onderzoeken lopende. De juiste oorzaak voor de opeenvolging van dergelijke incidenten in de laatste weken, is onduidelijk, al wordt er wel gekeken in de richting van drugsbendes en de coronapandemie.

"Vermoedelijk zijn de incidenten gelinkt aan bepaalde criminele fenomenen die het daglicht niet mogen zien", zegt politiewoordvoerster Sarah Frederickx. "Daarnaast kunnen we er niet omheen dat de politie niet meer zo graag gezien is, ook door de coronapandemie. Die heeft ervoor gezorgd dat we nu moeten optreden tegen zaken die voordien vanzelfsprekend waren."

Pasklare oplossingen zijn er ook niet, maar de politiezone Brussel Zuid wil wel blijven inzetten op nabijheidspolitie en op cameratoezicht. De politieraad van de zone heeft voor beide projecten onlangs extra budget vrijgemaakt.