Gabriel Ríos en het creatieve proces in documentaire ‘I’m still leaving’, exclusief op Pickx

Gabriel Ríos toonde met zijn nieuwste album ‘Flore’ al dat de Spaanstalige nummers uit zijn jeugd in Zuid-Amerika wel een moderne herwerking kunnen verdragen. In de nieuwe documentaire ‘I’m still leaving’, die exclusief te zien is op Pickx, zie je hoe die muziek in de studio tot stand kwam.

Na het album ‘This Marauder’s Midnight’ in 2014 duurde het een hele tijd voor we nieuwe muziek te horen kregen van de Puerto Ricaans-Belgische zanger. In volle lockdown overwon hij de writer’s block en kwam zijn album ‘Flore’ uit, waarin hij aanknoopt met zijn roots en Zuid-Amerikaanse muziek uit zijn jeugd in een geheel eigen jasje steekt.
 
Ríos probeerde jarenlang om een album als dit te maken, maar pas in 2020 vielen alle puzzelstukjes op hun plaats. Hij dook de studio in met producer Ruben Samama en in afzondering zetten ze de herinneringen aan de vader en grootvader van Rios op plaat. Net op het moment dat zijn vader de ziekte van Alzheimer krijgt, herontdekt Ríos zijn geboorteland en beseft hij dat hij daar nooit helemaal vertrokken is.


Intiem en minimaal
 
De documentaire is gemaakt door Lieven Bulckens, die zijn debuut maakt als regisseur. Hij ging al mee op tour met de zanger door het Verenigd Koninkrijk in 2015 en nadat plannen om samen naar Puerto Rico te trekken niet doorgingen, vergezelde Bulckens Ríos in de Amsterdamse studio om de tweestrijd vast te leggen die met de plaat gepaard gaat. “Als documentairemaker is het een geschenk wanneer je onderwerpen sterke en tegelijk kwetsbare figuren zijn. Op de eerste draaidag kwam ik de studio binnen en hoorde Ausencia. Ruben maakte Gabriels stem bijna onherkenbaar. Ik vond dat ongelofelijk interessant en van een sterke visie getuigen. Toch zie je in de film de onzekerheid van het creatieve proces”, zegt Bulckens.
 
Voor ‘I’m still leaving’ trokken Ríos en Samama naar een lege Vooruit om enkele nummers in een intieme en akoestische set te brengen. Op een leeg podium met minimale verlichting, zonder franjes, maar ongelofelijk muzikaal. Zes nummers uit 'Flore' komen aan bod waaronder singles ’No soy de Aqui, no soy de alla’ en ’La Torre’.

Ontdek de documentaire ’I'm still leaving’ exclusief op Pickx Live (zender 11 van je tv of in de Proximus Pickx-app) op maandag 10 mei om 20u30, vrijdag 14 mei om 20u30, maandag 17 mei om 21u30 en vrijdag 21 mei om 21u30 en dankzij deze link ook op Pickx.be voor iedereen!
 
Meer weten over ‘Flore’ en de documentaire? Lees dan ons interview met Gabriel Ríos.

Ontdek hier het nieuwe album 'Flore':
Muziek

Bekijk alles
Top