Beroemde liedjes ter ere van onze moeders

Onze moeders zijn kostbaar en een bron van inspiratie geweest voor vele kunstenaars. De beste manier om deze onvoorwaardelijke liefde te tonen is door liedjes over hen te zingen. Voor Moederdag heeft Proximus Pickx een playlist samengesteld met de mooiste liedjes die aan moeders zijn opgedragen. Dus als je geen originele ideeën hebt voor cadeaus, toon dan je liefde met deze liedjes. Muziek, maestro!

Een voorbeeldige moeder

Van 'Tellement j'ai d'amour pour toi', aan het begin van haar carrière, tot 'Celle qui m'a tout appris', in 2012: Céline Dion heeft altijd ter ere van haar moeder gezongen. Haar moeder Thérèse, die in januari 2020 op 92-jarige leeftijd overleed, markeerde het leven van de wereldster met haar vrijgevigheid. De vrouw die wereldwijd meer dan 250 miljoen albums verkocht en de meest prestigieuze prijzen in de muziekindustrie won, is haar afkomst niet vergeten en wil de schijnwerpers richten op 'de vrouw die haar alles leerde'.
 
Thérèse, een moeder van veertien kinderen, heeft haar jongste kind altijd gesteund. De diva uit Quebec heeft haar succes te danken aan haar moeder, die haar al van jongs af aan steunde bij het zingen. Aan het begin van haar carrière klampte Céline zich vast aan de armen van haar moeder, tot in Tokio. Moeder en dochter deden hun eerste tour samen. Het groeide uit tot een gewoonte en moeder en dochter weken nooit van elkaars zijde tot Thérèse gezondheidsproblemen kreeg.
 
Het lied 'Celle qui m'a tout appris' roept herinneringen op aan deze moeder-dochterrelatie waarbij de rollen zijn omgedraaid. Als een kind een bepaalde leeftijd bereikt, is het de beurt aan het kind om voor haar moeder te zorgen. De zangeres neemt gewoon de vrijgevigheid en liefde van haar moeder als voorbeeld. Deze single van het album 'Sans attendre' groeide uit tot een regelrechte succeshit vanaf het moment dat het voor het eerst op de radio te horen was, een paar dagen voor Moederdag in 2014. 


Een moeder aan de oorsprong van rockabilly

Elvis Presley's beroemde lied 'That's All Right (Mama)', opgenomen in 1954 in de Sun Studios, was een hit en veranderde de loop van de muziekgeschiedenis. Deze cover van een bluessong van Big Boy Crudup door Elvis zal worden beschouwd als het nummer dat aan de basis lag van de rockabilly. Van Bob Dylan tot Green Day, om The Beatles niet te vergeten: het nummer is al door heel wat artiesten gecoverd. Maar het was niet de toekomst waar Elvis van droomde. 
 
Een jaar voor de opname van de song die de carrière van de toekomstige "King" een forse duw zou geven, besloot Elvis - hij had een passie voor zwarte muziek - liedjes op te nemen voor de verjaardag van zijn moeder. In die tijd waren onafhankelijke muzieklabels bereid om een plaat op te nemen voor slechts 4 dollar voor iedereen die dat wilde. Elvis had een sterke en hechte band met zijn moeder en wilde haar bedanken door twee aan haar opgedragen liedjes voor haar te zingen, 'My Happiness' en 'That's When Your Heartaches Begin'. Op dat moment had de ster geen idee wat hem te wachten stond. Nadat hij de deur van de studio Sun achter zich had dichtgetrokken, trots op zijn geschenk, keerde hij terug naar zijn gewone leven en werkte hij in een ijzerhandel en als bezorger voor een elektriciteitsbedrijf. Zijn droom in die tijd was niet om zanger te worden, maar om vrachtwagenchauffeur te worden om zo door het hele land te kunnen reizen. 
 
Zijn passage bij Sun had echter de aandacht van de studio getrokken, die hem een paar dagen na zijn opname terug liet komen. Elvis nam deel aan een casting-sessie maar hij maakte niet veel indruk - zijn stem klonk de producers vals in de oren. Na verschillende pogingen met ballads, zonder veel overgave, probeerde Elvis een bluessong die hij graag hoorde. Hij zong 'That's All Right (Mama)', in 1946 gecomponeerd door Arthur Big Boy Crudup. Begeleid door zijn gitaar en zijn legendarisch gewiebel, gaf hij het nummer een meer rockend ritme. In die tijd vond de producer Sam Phillips in Elvis wat hij zocht: "Als ik een blanke man kon vinden met een zwart geluid en een zwarte gevoeligheid, zou me dat een miljoen dollar kunnen opleveren", zei hij destijds. Elvis zou uiteraard gedurende zijn hele carrière liedjes aan zijn moeder blijven opdragen. In 1969 nam hij bijvoorbeeld 'Mama Liked the Roses' op.  


Een moeder die wensen vervult

Als je op zoek bent naar een hymne voor je moeder, dan is de song 'The Wish' precies waar je naar op zoek was. In deze hommage aan zijn moeder draagt Bruce Springsteen de beste momenten van zijn jeugd op aan zijn moeder. Hij prijst zijn moeder en alle menselijke kwaliteiten die ze aan hem heeft doorgegeven. Hij brengt hulde aan de offers die zij voor hem bracht, maar vooral aan de wens van een kleine jongen die zij vervulde door hem "een gloednieuwe Japanse gitaar" voor Kerstmis te geven.
 
Doorheen de tekst krijg je de indruk dat zij niet alleen zijn eerste gitaar voor hem kocht, maar ook zijn creativiteit koesterde door hem als kind aan te moedigen op te treden voor zijn tantes en ooms. Hij prijst alleen zijn moeder, die hij afzet tegen meer negatieve en donkere gevoelens over zijn vader. Bij de zeldzame gelegenheden dat hij het liedje live uitvoert, vergeet hij niet het op te dragen aan zijn moeder. In de aan de artiest gewijde rockdocumentaire op Netflix, 'Springsteen on Broadway', deelt de zanger persoonlijke verhalen en akoestische versies van enkele van zijn grootste hits. De track opgedragen aan zijn moeder is er ook in opgenomen. 

Ontdek ‘Springsteen on Broadway nu op Netflix. Meer info over het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.
 


Een onbegrepen moeder

‘Mama' van de Spice Girls is uitgegroeid tot een moderne popklassieker en is ook nu nog gekend als een eerbetoon aan de moederlijke liefde. ‘Mama' was de vierde #1 single van de Spice Girls. In 1997 werden er in één week 732.000 exemplaren van verkocht. Het liedje is een popballad over de liefde van een dochter voor haar moeder. Elke zangeres spreekt haar bewondering uit voor haar moeder die er voor hen is, zelfs te midden van tienerrebellie. De tekst klinkt als een grote verontschuldiging aan het adres van moeders. En nu ze zelf volwassen zijn, ver van de tienerwoede die vroeger door hen raasde, begrijpen ze dat hun moeders offers voor hen hebben gebracht, maar ook dat zij hun dochters hebben beschermd. In de videoclip van de song zingen de vijf zangeressen in een tv-show terwijl je ook beelden van hen ziet als kinderen.  


Een moeder die vergeeft

Hoewel ze het hard spelen, laten sommige rappers niet na om de liefde voor hun moeders in hun nummers te laten blijken. Het nummer 'Avant Qu'elle Parte' van Maître Gims en Black M is misschien niet erg vrolijk, maar het klinkt als een spijtbetuiging. Soms hebben we de neiging ons slecht te gedragen tegenover de mensen van wie we het meest houden in de wereld. En dat is vaak het geval met moeders. "Krankzinnig, ongevoelig, je houdt van haar maar toch loop je van haar weg" declameert de groep Sexion d'Assaut
 
De titel alleen al laat maakt duidelijk dat het liedje moralistisch is opgevat. De belangrijkste boodschap is dat we dankbaar moeten zijn voor zij die ons opvoedt, dat we haar wat dankbaarheid en vooral liefde moeten tonen "voordat ze haar leven verliest". Laten we vandaag dus dit kostbare advies opvolgen en onze moeders tonen hoezeer wij zonder hen niet zouden zijn wat we vandaag zijn.  


Een authentieke moeder

‘Les yeux de ma mère' is een liedje van de Belgische zanger Arno, uitgebracht in 1995. Het is een eerbetoon van een zoon aan zijn moeder waarin onze landgenoot met de hese stem met heel zijn ziel zingt. Dit ontroerende lied verwoordt de onvoorwaardelijke liefde van een kind voor zijn moeder. De song is heel eenvoudig geschreven en brengt een diepe boodschap over zonder te overdrijven. Arno aarzelt niet om de vrouw te beschrijven die hij in zijn moeder ziet en dat doet hij zelfs op een ietwat gewaagde manier. Hij beschrijft haar als "gevaarlijk, een plaaggeest, en een lastpak".
 
Vervolgens beschrijft Arno de blik in haar ogen, want wat is er belangrijker voor een mens dan de blik in de ogen van zijn moeder. Het lied geeft een authentiek beeld van zijn moeder, want uiteindelijk zijn alle moeders authentiek. Het lied is emblematisch geworden voor Arno. De Brusselse Oostendenaar zingt doorgaans in het Nederlands en Engels te zingen maar de single verschijnt op zijn eerste album in het Frans, 'À la française'. 


Een superheldmoeder

Alicia Keys' song 'Superwoman' gaat over de grootsheid van vrouwen in het algemeen door hen een boodschap van hoop te bieden. Omdat elke moeder een alledaagse superheld is. Zij zorgt voor haar kinderen terwijl ze ondertussen ook nog het huis in orde moet brengen, het huiswerk moet nakijken en vaak zelf ook nog werken gaat. Deze toewijding van de zangeres aan vrouwen over de hele wereld geldt net zo goed voor onze moeders.  "Voor alle moeders die vechten voor betere dagen, voor alle vrouwen die proberen thuis te komen voordat de zon ondergaat en voor al mijn zussen... laten we samen zeggen, ja, ik kan het, ja, jij kunt het... zelfs als het allemaal in duigen valt trek ik mijn 'S' jasje aan, want ik ben een Superwoman”, ik kan wegvliegen
 
De videoclip voor het nummer, gefilmd in juni 2008, toont Alicia Keys als vijf verschillende vrouwen die worstelen met hun dagelijkse leven. Een alleenstaande moeder van twee die terug naar school wil, een zakenvrouw, een Egyptische prinses uit de tijd van de farao's, een Afrikaans schoolmeisje dat water haalt voordat ze naar school gaat en een NASA-astronaut. De single won een Grammy Award voor Beste Vrouwelijke Zang in 2009.  


Muziek

Bekijk alles
Top