Sinds begin deze maand werden bepaalde spelers verrast met een speciale notificatie op hun Steam-account. Daarin stond dat hun account geband werd wegens MMR-manipulatie op hun profiel. Het lijkt er dus op dat Valve de jacht op malafide accounts opnieuw geopend heeft. In het vizier: boosting, smurfing en andere duistere technieken.

 

Voor we verder uitweiden, is een korte opfrissing nodig voor bepaalde concepten. Eerst en vooral, wat is boosting precies? De term vertegenwoordigt alle technieken, buiten het gebruik van eigen talent, waarmee spelers hun rank in een spel kunnen verhogen, tot die hoger is dan wat ze normaal hadden kunnen bereiken. Een van deze technieken is bijvoorbeeld spelen met mensen die een hogere rank hebben, om te profiteren van hun zeges. Ook het uitlenen van een account aan een betere speler hoort daarbij. Smurfing is daarentegen het aanmaken van een nieuw account om tegen spelers van een lager niveau te kunnen spelen (om noobs in de vernieling te spelen, dus). Sommige websites verkopen accounts van een bepaalde rank, die spelers toelaten om naar een ander niveau te doen stijgen of dalen.

We hoeven je niet uit te leggen dat deze technieken het plezier van andere spelers kunnen bederven. Daarom krijgen ze steeds meer aandacht van ontwikkelaars van multiplayerspellen, waaronder Valve. De ontwikkelaar lanceerde meerdere initiatieven om dit fenomeen tegen te gaan, bijvoorbeeld door het stijgen van spelers zonder rank af te remmen en het mixen van ranks te beperken.

Maar wat is er vanaf vandaag precies veranderd? Terwijl Valve zich vroeger concentreerde op de personen die deze technieken toelieten (onder meer cheaters en spelers die accounts uitdelen), is de ontwikkelaar van gedachte veranderd. Vanaf nu zullen de ontvangers van deze diensten net zo kwetsbaar zijn als de aanbieders, als een verband vastgesteld kan worden.

Valve breidt ook haar toolkit voor het monitoren en reporten van cheats uit, om het proces efficiënter en responsiever te maken. Spelers kunnen reports bijvoorbeeld direct naar Valve sturen via het emailadres csgoteamfeedback@valvesoftware.com. Een systeem in beta dat zonder twijfel een betere toekomst voor de FPS aankondigt.

Daarnaast lijkt de laatste Trust Factor-update meer gewicht te geven aan reports van spelers en aan reviews van accounts. Een update die de kans op een notificatie verhoogt als je betaald hebt om de rank van je account te veranderen. Momenteel is het moeilijk om te bepalen welke sites die deze diensten aanbieden precies betrokken zijn. Eén ding is zeker: de bans zijn vanaf nu toepasbaar met terugwerkende kracht. Mocht je in het verleden één van deze diensten gebruikt hebben, kunnen we je enkel aanraden om daarmee zo snel mogelijk op te houden.