Twee weken geleden werd een nieuwe editie van de FIBA Esports Open aangekondigd. Het toernooi wordt georganiseerd door FIBA, de internationale basketbalfederatie, en zal de beste landen van Europa in in het ebasketspel NBA2K samenbrengen. De eerste confrontaties vinden deze vrijdag plaats, vanaf 19u.

 

Het is een grote stap voor de Belgische esport. Voor de eerste keer ooit zal België een nationale ploeg samenstellen voor het toernooi van FIBA Esports Open, dat online in NBA2K zal worden uitgevochten. De competitie is onderverdeeld in regio’s (Afrika, Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië) en wordt zowel op de PlayStation 4 als op de PlayStation 5 gespeeld. De Belgen zullen op de oudere console de nationale driekleur verdedigen. Zoals gewoonlijk in de Pro-AM game mode zullen vijf spelers plaatsnemen op het terrein om België te vertegenwoordigen.

Na de aankondiging van de competitie, zo’n twee weken geleden, moest er nog één ding onthuld worden: de selectie van onze federatie. Dat gebeurde in een persbericht, dat de Belgische basketbalbond gisterenmorgen de wereld instuurde.

De kapitein van onze ploeg is Bryan “Badjian” Badji, die de positie van vleugelspeler op zich zal nemen. Die rol kent Badjian van bij zijn club Gameward. De selectie wordt aangevuld door Emrecan Orhan (22), José Angel Narvaez Delgado (23), Olivier Potty (41), Johnny Hurchon (26) en Shawn Vervaeken (18). “Ik ben enorm trots om de eLions te mogen leiden als kapitein”, vertelt Badji. “Het is geweldig om ons land te vertegenwoordigen in zo’n belangrijke competitie. Dit is de start van een mooi avontuur!”

De secretaris-generaal van Basketball Belgium, Stefan Garaleas, reageert eveneens positief op deze aankondiging: “Bij Basketball Belgium zijn we heel ruimdenkend. We willen innoveren en de nieuwste trends volgen. Daarom zijn we enorm blij en trots om de Belgische eLions als een nieuwe nationale ploeg bij onze basketfamilie te voegen. We kijken ernaar uit om de eLions zeer binnenkort voor de eerste keer digitaal in actie te zien!”

Onze eLions zitten in dezelfde groep als Italië en Groot-Brittannië. Ze zullen zich dus dominant moeten opstellen in de eerste wedstrijden, die deze vrijdag vanaf 19u plaatsvinden, om een plek in de play-offs te bemachtigen. De rest van het toernooi zal in de loop van het weekend uitgevochten worden. Alle wedstrijden zijn live te volgen op de verschillende kanalen van FIBA (Twitch, Youtube & Facebook). Als de eLions zich kwalificeren, kunnen ze in de play-offs landen als Frankrijk, Spanje, Duitsland of Turkije tegenkomen.

Copyright afbeelding: Basketball Belgium