‘Bloodlands’ krijgt dan toch tweede seizoen

De afgelopen weken haalden fans van de betere misdaadreeksen hun hart op met de miniserie ‘Bloodlands’ op één. Het leek alsof de BBC-reeks over een inspecteur op een persoonlijke wraakmissie het bij één seizoen zou houden, maar omdat de serie zo goed bekeken werd, zal er toch een tweede seizoen komen.

In ‘Bloodlands’ speelt de Noord-Ierse acteur James Nesbitt de rol van de getormenteerde politie-inspecteur Tom Brannick. Na een kidnapping smeekt hij om het onderzoek te mogen voeren. De ontvoering zorgde er namelijk voor dat er nieuwe sporen zijn een reeks onopgeloste moordzaken, en dus kan Brannick eindelijk weer jagen op de moordenaar van zijn eigen vrouw. De decor is opgezet voor een mysterieuze jacht op een gevreesde seriedoder.
 
Op de BBC bestond de reeks, die qua lengte eigenlijk opgebouwd is als een Snyder Cut van een film, uit vier afleveringen. In België maakte Eén daar twee afleveringen van. Geen vier delen van een uur dus, maar wel twee afleveringen met de lengte van langspeelfilms. Voor het sfeervolle misdaadmysterie was het in elk geval passend en bingewatchers moesten niet te lang wachten op de ontknoping. Iedereen wint dus, ware het niet dat we daardoor vorige week al de laatste aflevering kregen.
 
Op de BBC lokte ‘Bloodlands’ per aflevering zo’n 10 miljoen kijkers. Dat is best indrukwekkend. Ongeveer de helft daarvan keek overigens vanuit Noord-Ierland, waar de bevolking duidelijk blij was dat hun eigen grauwe en grijze land nog eens prominent op de buis was. Alles in het eerste seizoen van de serie wees op een compleet verhaal en dus werd er eerst niet vanuit gegaan dat er een tweede seizoen zou volgen. Maar omwille van de populariteit bestelde de BBC toch vrij snel nieuwe afleveringen. Waar die over zullen gaan, is nog een goed bewaard geheim. Of de makers moeten nog beginnen schrijven, dat kan ook.

Hoge scores

Ook op de VRT scoorde ‘Bloodlands’ vrij goed. De afleveringen overtuigden gemiddeld iets meer dan een half miljoen kijkers. Niet spectaculair, horen we u denken, maar vergeet niet dat de misdaadserie op vrijdagavond nogal onfortuinlijk tegenover kijkcijferkanon ‘The Voice van Vlaanderen’ geprogrammeerd stond. Een half miljoen kijkers afsnoepen op zo’n primetimemoment is geen klein bier. Bovendien is de reeks in haar geheel te bekijken op streamingplatform VRT NU, waar de afleveringen van twee uur op eigen tempo bekeken kunnen worden. Ongetwijfeld zoeken een pak kijkers dus online oorden op om het epos te zien, maar daar hebben we vooralsnog geen cijfers van.
 
We kunnen gerust stellen dat er ook in ons land een pak fans rondlopen van ‘Bloodlands’. Het wordt dus hopen dat ook het tweede seizoen zich een weg baant over de plas. Wanneer de nieuwe afleveringen in productie gaan, laat staan wanneer ze klaar zullen zijn voor de antenne, is nog koffiedik kijken.

Series

Bekijk alles
Top