One day, one goal: Anthony Yeboah scoort twee heerlijke pegels op een goeie maand tijd voor Leeds United

In onze wekelijkse rubriek ‘One day, one goal’ gaan we telkens op zoek naar de mooiste goals doorheen de voetbalgeschiedenis. Vandaag krijg je er twee voor de prijs van één. Zo scoorde ooit Anthony Yeboah twee heerlijke schichten op amper een maand tijd in het seizoen 1995-1996 voor Leeds United.

Er wordt wel eens beweerd dat het moderne voetbal het afstandsschot heeft vermoord. Veel coaches huiveren van het idee dat iemand op zo’n 30 meter van de goal een alles-of-nietspoging onderneemt richting doel. Vaak belandt de bal ergens ver weg in de tribunes. Maar eens het leer lekker geraakt wordt, kan er een beauty van een goal ontstaan. In het Engels hebben ze een prachtterm voor zo’n zondagsschot: the thunderbastard, te vergelijken met de bliksemschicht in onze taal. Iemand die twee van zulke thunderbastards scoorde op amper een maand tijd, was Leeds-aanvaller Anthony Yeboah in het seizoen 1995-1996.

Garantie op doelpunten

Leeds mocht in de jaren 90 absoluut gezien worden als een succesvol team in Engeland. Zo won Leeds in 1992 de laatste editie van de First Division. Het seizoen daarop veranderde de naam in de Premier League, zoals we de competitie vandaag de dag nog steeds kennen. Sinds de naam naar Premier League veranderde, lukte het Leeds niet meer om kampioen te worden. Enkele top vijf-noteringen bleken nog het hoogst haalbare.

Het seizoen 1995-1996 bleek geen hoogvlieger voor Leeds, dat op een dertiende plaats zou eindigen. Toch leek het in de beginfase van de competitie dat Leeds een mooi seizoen zou draaien. Op speeldag 2 kreeg het Liverpool over de vloer. The Reds moesten met lege handen terug naar huis trekken na een 1-0-verlies. Maker van de enige goal die dag was Anthony Yeboah. De Ghanese spits was een garantie voor goals wanneer hij mocht spelen voor The Whites. In de 57 matchen waarin hij speelminuten kreeg, scoorde hij 30 goals.

Zijn treffer tegen Liverpool mocht zeker gezien worden. Wanneer Yeboah de bal toegekopt kreeg net buiten het strafschopgebied, nam hij het leer meteen op de slof. Via de onderkant van de lat belandde zijn schicht in doel. Liverpool-doelman David James had geen verhaal tegen dit heerlijke schot.

Yorkshire pudding to the rescue

Amper 33 dagen later zou Yeboah zijn kunststukje nog eens overdoen. Slachtoffer van dienst werd Wimbledon. Die dag zou Yeboah een hattrick scoren. Een van de drie goals werd een absolute “screamer of a goal”. Ongeveer ter hoogte van het halve maantje aan de grote rechthoek zou Yeboah uithalen met een pegel van jewelste die via de onderkant van de lat in de verste kruising zou belanden. Ook hier stond Wimbledon-keeper Paul Heald erbij en keek hij ernaar.

Yeboah zou dankzij deze periode uitgeroepen worden tot de “King of the Thunderbastards”. Op amper twee jaar tijd zou hij een heuse cultstatus bereiken bij Leeds. De reden was eigenlijk simpel waarom Yeboah zo’n heerlijke pegels kon scoren. “Mijn geheim? Yorkshire pudding eten”, zei de Ghanees. “Hoe meer ik eet van die pudding, des te meer ik scoor.”

Uiteindelijk zou Yeboah maar twee jaar te bewonderen zijn in Leeds. Nadien keerde hij terug naar Duitsland, waar hij de jaren voordien voetbalde. Na zijn passage bij Hamburg bolde hij in 2002 nog een half jaar uit bij het Qatarese Al-Ittihad om daarna zijn schoenen aan de wilgen te hangen.

Fan van onze reeks 'One day, one goal'? Lees dan ook even door over Bobby Zamora.

Bekijk hieronder de goal van Yeboah tegen Wimbledon.


Premier League

Bekijk alles
Top