Volg de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd op Pickx!

De kop van de Koningin Elisabethwedstrijd is eraf. Na de eerste ronde van de prestigieuze muziekwedstrijd – dit jaar voor pianisten – blijven er nog twaalf muzikanten over. Van 10 tot en met 15 mei krijgen ze elk een kans om de jury te overtuigen en een plaats in de finale te veroveren. De halve finale kan je volledig live volgen via Pickx.be.

58 jonge muzikale talenten namen het in de eerste ronde tegen elkaar op in Studio 4 van muziektempel Flagey in Brussel. Elk brachten ze in de eerste week van de Koningin Elizabethwedstrijd een fragment uit een werk dat door de jury werd geselecteerd en een openingsdeel uit een klassieke sonate van Beethoven, Haydn of Mozart. De jury weerhield de twaalf pianisten die de beste prestatie neerzetten en zij nemen het deze week tegen elkaar op in de halve finale.

De pianisten die doorstoten naar de halve finale zijn Jonathan Fournel en Marcel Tadokoro uit Frankrijk, Sergei Redkin, Vitaly Starikov en Dmitry Sin uit Rusland, Su Yeon Kim uit Korea, Daumants Liepins uit Letland, Nederlander Aidan Mikdad (met 19 lentes de jongste overblijvende deelnemer), Keigo Mukawa, Yuki Yoshimi en Tomoki Sakata uit Japan en Xiaolu Zang uit China.
 
De halvefinalisten zullen een concerto van Mozart opvoeren, onder begeleiding van het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, het oudste kamerorkest van België. Daarna moeten de pianisten een recital opvoeren waarvoor ze een onuitgegeven verplicht werk en twee werken naar keuze moeten voorbereiden. Hier is het van belang dat de deelnemers hun veelzijdigheid laten zien. De jury zal aan elke kandidaat een dag op voorhand laten weten welk werk ze willen horen op het recital, zodat ze hun laatste voorbereidingen helemaal op dat werk kunnen toespitsen.
 
Benieuwd hoe die halve finale precies zal klinken? Liefhebbers van deze hoogmis voor de klassieke muziek kunnen het werk van de pianisten hier meevolgen via streaming op Pickx. De halve finales vinden plaats van 10 tot en met 15 mei, de finales van 24 tot en met 29 mei en kan je bekijken om 16u op Eén of via Pickx.be.

Muziek

Bekijk alles
Top