Over een kleine twee maanden, vanaf 1 juli, wordt Julian Nagelsmann officieel de coach van Bayern München. De jonge coach is een van de meest begaafde van zijn generatie, maar hij kan het mogelijk weleens moeilijk krijgen om een plaats voor zichzelf te veroveren in Beieren.
De 33-jarige technicus is door Bayern-functionarissen aangesteld om Hansi Flick op te volgen. En ze zetten de grote middelen in: om de coach binnen te halen overhandigden de Beiers een mooie cheque van 25 miljoen euro aan RB Leipzig. Een recordbedrag voor een coach die Bayern nieuw leven wil inblazen, en die hoogstwaarschijnlijk zal proberen de magische kaap van tien opeenvolgende titels te overschrijden. De mannen van Hansi Flick liggen namelijk op koers om dit seizoen hun negende opeenvolgende titel te behalen.
 
Maar de Beierse club lijkt erop gebrand om zich voor de lange termijn te binden aan Julian Nagelsmann en dat zou een verandering zijn voor Bayern, dat liefst negen verschillende coaches op amper twaalf jaar tijd had. Nagelsmann tekende een 5-jarig contract. Oliver Kahn, die in 2022 het voorzitterschap van de Beierse club overneemt, zei daarover: “Ik twijfel er niet aan dat we de sportieve toekomst van FC Bayern zeer succesvol zullen vormgeven met Julian Nagelsmann.”
 
Een kind uit Bayern
 
Julian Nagelsmann en Bayern München: het is een lang verhaal. De coach is een Beier die op een hondertal kilometer van München werd geboren. Hij is al sinds zijn jeugd een fan van het zogenaamde “FC Hollywood”, ook al was hij aanvoerder van de U17’s bij een ander team: TSV 1860 München. In zijn achterhoofd had hij de ambitie om bij Bayern te komen werken, maar in 2008 werden zijn dromen verstoord door een meniscusblessure die zijn carrière tot stilstand bracht. In 2015 werd hij aangesteld als coach van de Hoffenheim U19's en in 2016 werd hij er zelfs de jongste coach in de Bundesliga, ter vervanging van Huub Stevens in het eerste elftal. Twee jaar later leidde hij de club naar het kampioenschapspodium en kwalificeerde zich voor de Champions League.
 
Daarna sloot hij zich aan bij RB Leipzig, met wie hij vorig jaar de halve finales van de Champions League bereikte. Leipzig weert zich dit jaar sterk tegen Bayern in de competitie, maar de managers konden het mooie bod van de concurrenten op hun coach niet afslaan.
 
Een innovatieve coach
 
Op zijn 33ste heeft Nagelsmann geen gebrek aan ideeën, zoals hij al in zijn carrière heeft bewezen. In Hoffenheim aarzelde hij niet om de trainingssessies met drones te filmen terwijl hij fouten bijna live corrigeerde met behulp van een gigantisch scherm aan de rand van het veld. Bedreven in een beslist aanvallend spel met hoge druk en zeer snelle overgangen, zal hij ongetwijfeld proberen zijn methode toe te passen bij Bayern. Maar dat is misschien niet zo eenvoudig: Pep Guardiola betaalde er destijds al de prijs voor.
 
De Spaanse coach nam ook zijn eigen methodes mee naar Beieren. Ja, hij deed het drie seizoenen erg goed in de Bundesliga, maar wist nooit een Champions League-finale te bereiken. Voor velen is dit een bewijs dat hij zijn ideeën nooit echt ten volste heeft kunnen toepassen. Bayern heeft zijn tradities: het is aan de nieuwkomers om zich aan te passen en niet andersom. Behalve dat Nagelsmann een echte tacticus is, die elk detail van zijn plan tot op de millimeter uitvoert met spelers die tijdens dezelfde wedstrijd in verschillende posities kunnen evolueren. Waar Hansi Flick zijn spelers nog wat vrijheid bood, zullen de dingen nu waarschijnlijk veranderen…
 
De druk van het resultaat
 
Hansi Flick won vorig jaar álles met Bayern, en zal dit jaar opnieuw zegevieren in de Bundesliga. De coach besloot enkele weken geleden echter om af te treden aan het einde van het seizoen. Bij Bayern gaat het dan ook om de overwinning, in élke wedstrijd. De druk zal dus maximaal zijn op de schouders van Julian Nagelsmann, die snel zal moeten wennen aan zijn nieuwe omgeving en het door Bayern betaalde monsterbedrag moet zien te rechtvaardigen. De Duitser heeft alle kaarten in handen om Bayern op het Duitse dak te houden en tegelijk in Europa te domineren. Maar in München is voor fouten geen plaats…
 
Voordat Julian Nagelsmann bij Leipzig vertrekt, zal hij erop gebrand zijn om op het einde van het seizoen nog een succes te boeken. Daaronder valt ook het duel tegen Dortmund dat zaterdag om 15.30 uur op het programma staat. Deze wedstrijd kan je volgen op Eleven Sports 2, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.