Wanneer Star Wars ook in de voetbalwereld binnendringt

4 mei is een hoogdag voor alle fans van Star Wars. De beroemde sciencefictionsaga sijpelt altijd en overal binnen, ook in de voetbalwereld. Meerdere clubs zijn duidelijk fan van het universum dat George Lucas creëerde.

“May the Force be with you” is een van de beroemdste boutades uit de Star Wars-franchise. En omdat dat een beetje klinkt als “May the fourth be with you”, werd 4 mei logischerwijs de dag waarop fans hun liefde voor de films vieren.
 
Overal ter wereld zullen we vandaag knipogen terugvinden naar de filmreeks, ook in de voetbalwereld. De paden van Star Wars en voetbal kruisten elkaar al meermaals en dat leverde komische taferelen op.

Darth Vader in Bretagne

Stade Rennes is in 2017 bezweken onder de druk van de dark side. Ter gelegenheid van een wedstrijd tegen Paris Saint-Germain rolden de supporters een grote banner uit met de tekst ‘Star Roaz’, een referentie naar Roazhon Park, het stadion van de club.
 
Jammer genoeg was Rennes maar weinig geholpen door The Empire, want de Parijzenaars wonnen de match uiteindelijk met 1-4. De volgende keer doen ze misschien beter beroep op Yoda of Luke Skywalker.

Een gevecht op het veld van DC United

In de Verenigde Staten, waar Star Wars het levenslicht zag, speelde de franchise ook al een rol in het “soccer”. Elk jaar organiseert de club DC United een Star Wars Night ter gelegenheid van 4 mei. De club uit Washington haalt steeds alles uit de kast.
 
Acteurs in kostuums, versieringen in het stadion, maar ook een waar gevecht met lichtzwaarden op het veld passeerden al de revue. De lokale supporters worden keer op keer getrakteerd op een eerbetoon van formaat.

Ferencvaros gebruikt de Force

Star Wars is een wereldwijd fenomeen, en ook in Hongarije brachten voetbalfans al hulde. In oktober 2019 organiseerden de supporters van Ferencvaros een indrukwekkende tifo naar het beeld van Yoda. De Jedi werd afgebeeld met zijn groen lichtzwaard, waarmee hij de Death Star vernielde.
 
Het meest opmerkelijke aan de tifo was misschien nog dat, naast een Yoda die met een zeil werd getoond, het zwaard met groen licht en rook werd weergegeven. Het effect was geweldig. En het moet ook de spelers gemotiveerd hebben, want zij konden die dag met 1-0 winnen tegen Ujpest.

De Copa Libertadores onder begeleiding van Stormtroopers

In Zuid-Amerika kreeg de CONMEBOL het idee om personages uit Star Wars deel te laten nemen aan de finale van de Copa Libertadores in 2019. Voor de match werd een leuk nummertje opgevoerd. Wanneer de trofee op het veld werd geplaatst, werd die begeleid door een escorte van Stormtroopers.
 
De stunt werd georganiseerd naar aanleiding van de release van de nieuwste Star Wars-film. Het was een geniaal stukje reclame dat de finale nog net iets bijzonderder maakte, ook al weten we allemaal dat Stormtroopers niet bepaald goed zijn in op doel schieten.

Een shirt in Star Wars-thema

De Mexicaanse club uit Tijuana dreef het nog verder dan de anderen. Vaak zijn het de supporters die hulde willen brengen aan de filmfranchise, maar in dit geval was het de clubleiding die de beslissing nam.
 
In het seizoen 2019-2020 bracht de Mexicaanse club een gelimiteerde editie van hun truitje uit. Daarop pronkte een helm van een Stormtrooper. Erg artistiek was het niet, maar de fans van de club én van de filmreeks waren dolenthousiast. Voor een match tegen Monterrey, liepen de troepen uit Tijuana het veld op in het truitje, begeleid door enkele voetsoldaten van The Empire.

Films

Bekijk alles
Top