De Proximus ‘Video On Demand’-dienst herbergt heel wat geweldige films. Eén daarvan is de film ‘Wonder’ van Stephen Chbosky. Deze film is gebaseerd op een boek dat schrijfster R.J. Palacio schreef na een bijzondere ontmoeting.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijfster R.J. Palacio en vertelt het verhaal over August, een tienjarig jongetje dat leidt aan het syndroom van Treacher-Collins. Door dit syndroom is zijn gezicht misvormd, kan hij moeilijk ademen en wordt zijn zelfvertrouwen stevig op de proef gesteld.

Ontmoeting aan ijsjeswinkel

Ongeveer tien jaar geleden stond schrijfster Palacio met haar twee zoontjes te wachten aan een ijsjeswinkel toen plots een klein meisje kwam aangewandeld met een ernstige afwijking het gezicht. “Ik gaf mijn jongens het signaal om te vertrekken. Op die manier wou ik het meisje beschermen tegen de eventuele reacties die één van mijn zoontjes zou kon hebben. Dat was fout. Ik had natuurlijk naar het meisje moeten gaan en een gesprek beginnen. Dan konden mijn kinderen zien dat er niets was om bang voor te zijn…” Het voorval zette Palacio aan het denken: “Hoe moet het zijn om elke dag tegenover een wereld te staan die niet weet wat ze met jou moet aanvangen?”

Diezelfde dag begint R.J. Palacio met het schrijven van een verhaal. Ze bedacht het personage August Pullman, een jongetje met misvormingen in het gezicht, en liet de lezer zien hoe de wereld voor August aanvoelt. In haar verhaal gaat de jonge August voor het eerst in zijn leven naar school en net zoals elke tiener krijgt ook August te maken met pestgedrag. Palacio draait halverwege het boek de perspectieven om: ze laat je in de tweede helft van haar boek kennismaken met de leefwerelden van zowel de familie van August, als die van zijn klasgenootjes. Op deze manier lezen we hoe hartverscheurend sommige beslissingen van mensen zijn, maar vooral hoe warm iedereen in de omgeving van August is.
 

Inspiratie uit het boek

Het verhaal dat Palacio neerschreef maakte heel wat los bij ouders van kinderen met hetzelfde syndroom, onder wie ook bij de ouders van het Amerikaanse jongetje Nathaniel Newman. Tijdens zijn eerste levensjaar onderging Nathaniel Newman meer dan tien operaties om zijn misvormde gezicht een ‘gewoner’ aanzien te geven. Dat lukte grotendeels en in 2015 stoomden zijn ouders hem klaar om voor het eerst naar school te gaan. Die overgang werd voorbereid door zijn toekomstige schoolklasje een brief te schrijven, en dat idee kwam rechtstreeks uit het boek dat Palacio schreef. 

“Mijn naam is Nathaniel Newman”, schreven de ouders. “Ik ben twaalf jaar oud en ik ben anders. Hopelijk schrik je niet wanneer we elkaar ontmoeten want ik zou graag behandelt worden zoals iedereen. Ik heb drie honden en ik hou van Pokémon en Star Wars. Misschien heb je ooit het boek ‘Wonder’ gelezen? Wel, ik ben net zoals August Pullman.”

Met deze brief braken de ouders van Nathaniel een lans voor hun kind. Dankzij de verwijzing naar het boek zijn de mensen begripvoller geworden volgens Nathaniel. “Ik wordt behandeld zoals iedereen”, verklaarde Nathaniel.

‘Wonder’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!