De Brit Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) heeft de wielerronde van Romandië (WorldTour) op zijn naam geschreven. In de afsluitende tijdrit over 16,19 kilometer in het Zwitserse Fribourg eindigde hij op de derde plaats, op 17 seconden van de Franse winnaar Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step). Dat was voldoende om Michael Woods, gisteren winnaar van de koninginnenrit, uit de leiderstrui te rijden. De Canadees werd pas 28e en viel nog naast het eindpodium.
Zijn val enkele meters voor de meet in de koninginnenrit brak Thomas dan toch niet zuur op. Vandaag wist de voormalige Tourwinnaar zijn tijdverlies nog goed te maken. De Brit moest de pittige tijdrit 11 seconden sneller afleggen dan Woods, en dat lukte ruimschoots.

Stefan Bissegger werd tweede in de slottijdrit, de Zwitser moest zes seconden toegeven op Cavagna. Thomas werd derde, vlak voor Ilan Van Wilder. De 20-jarige Belg strandde op 18 seconden van de winnaar.

In de eindstand heeft Thomas een voorsprong van 28 seconden op zijn Australische ploegmaat Richie Porte. De Italiaan Fausto Masnada vervolledigt het podium. Woods is uiteindelijk pas vijfde. Voor Thomas is het de eerste eindzege sinds de Ronde van Frankijk in 2018.

Op de erelijst is Thomas de opvolger van de Sloveen Primoz Roglic, die in 2019 triomfeerde en deze keer niet aan de start stond. Vorig jaar ging de Ronde van Romandië niet door vanwege de coronapandemie.