De Belgische estafettes beginnen goed aan hun voorbereiding op de Spelen in Tokio

Sport | Zaterdag gingen de Belgian Cheetahs, Tornados en de Mixed Relay door naar de finale van de World Relay in Chorzow, Polen. Wat de uitkomst van deze finales ook is, de Belgische teams nemen gegarandeerd deel aan het WK 2022 en geven een heel goed signaal af voor de Olympische Spelen deze zomer.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De beste Belgische fakkeldragers kwamen dit weekend bijeen in Chorzow, Polen. Ze namen er deel aan de World Relays, een internationale wedstrijd die uitsluitend gewijd is aan track estafette-evenementen. De Belgische Cheetahs (vrouwen) en Tornado's (mannen) presteerden zeer goed op 4x400 meter.

Cynthia Bolingo, Imke Vervaet, Paulien Couckuyt en Camille Laus behaalden de 3e tijd in de kwalificaties. Dylan Borlée, Robin Vanderbemden, Jonathan Sacoor en Kevin Borlée eindigden als 4e in hun reeks, maar kwamen heel dicht bij de tweede plaats. Ten slotte eindigde de gemengde estafette, bestaande uit Jonathan Sacoor, Cynthia Bolingo, Camille Laus en Kevin Borlée, als tweede in hun reeks.

In afwachting van de finale, deze zondagavond, hebben de drie Belgische estafettes hun missie al vervuld, aangezien hun goede resultaten hen kwalificeren voor het wereldkampioenschap 2022. Naast een medaille was het inderdaad de bedoeling om een ticket te winnen voor het wk in Eugene, in de Verenigde Staten. Die doelstelling werd dus bereikt.

De Cheetahs maken progressie

De Chorzow-evenementen zijn een goede voorbereiding op de Spelen in Tokio. De Belgen nemen al gegarandeerd deel aan de Olympische Spelen en met een paar maanden te gaan is er tijd om hun aanpak nog wat te verfijnen.

Voor de Cheetahs zijn de signalen erg goed. "Ik heb vier meisjes die volgens mij in betere vorm lijken te zijn dan op de World Relays in Yokohama en het zou me niet verbazen als ze sneller gaan dan in 2019. We zijn zeker sterker dan twee jaar geleden, zeker als we weten dat Cynthia Bolingo toen niet van de partij was en dat ze dit jaar in uitstekende vorm verkeert”, aldus Carole Bam, coach van de Cheetahs.

De estafettelopers staan echter aan het begin van het seizoen en hebben nog ruimte voor verbetering. De weg begint nu om in topvorm in Tokio aan te komen. Een goede prestatie in de finale van de World Relays zou hen een boost van vertrouwen geven.

De Tornado's zonder hun typeploeg

Aan de kant van de Tornados kon men niet met een voltallig team aantreden in Polen. Jonathan Borlée en Julien Watrin, beiden geblesseerd, ontbreken. Het was dus onmogelijk voor coach Jacques Borlée om zijn typeploeg op te stellen. Maar de vier aanwezigen staan klaar om hun best te doen.

Het doel is om weer de goede benen te vinden voor Tokio na de teleurstelling van het EK afgelopen maart, waar België op de 5e plaats eindigde. "We hadden moeilijkheden op het EK in Torun. Het is dus tijd om over drie maanden in een positieve mindset richting Tokio te gaan. Dit weekend is erg belangrijk voor ons, om de trend om te buigen en een goede start te maken”, aldus Jacques Borlée.

De ervaren Jonathan en Kevin Borlée, de sterkhouders van de Belgische herenestafette, staan voor hun vierde Olympische Spelen. Voor Jonathan Sacoor wordt dit een geweldige primeur. Bij de vrouwen heeft alleen Cynthia Bolingo Olympische ervaring. Alle anderen zullen voor de eerste keer de sfeer proeven van het grootste sportevenement ter wereld. En de estafette wordt ongetwijfeld een grote kans op medailles voor België!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top