Dankzij Pickx geniet je mee van 'Aida', de opera van Verdi in de Munt

In samenwerking met de Munt nodigt Proximus Pickx je uit om ‘Aida’ te herontdekken, de beroemde opera van Verdi die ons onderdompelt in het Egyptische tijdperk. Een tot slaaf gemaakte Ethiopische prinses staat voor een vreselijk dilemma: kiezen tussen haar liefde voor een Egyptenaar en haar plicht jegens haar volk.

Zijn culturele locaties gesloten? Geen probleem, want nu komt de opera naar je thuis! Proximus Pickx en operahuis de Munt slaan de handen in elkaar om je een van de mooiste werken van de grote Giuseppe Verdi te brengen. 'Aida', geregisseerd door Stathis Livathinos, zal op 13 en 19 mei op de verschillende Pickx-platformen te volgen zijn.

De opera voert ons terug naar de tijd van de farao's. Terwijl Egypte en Ethiopië een felle oorlog voeren, bevindt een jong meisje zich tussen twee vuren. Aida is een Ethiopische prinses die tot slaaf is gemaakt van Amneris, de dochter van de farao. Tijdens haar gevangenschap wordt ze verliefd op Radames, de toekomstige generaal van de legers van Egypte. Haar minnaar is echter volledig betrokken bij de strijd tegen haar volk! Hoe kom je uit zo'n dilemma?

Om de situatie nog dramatischer te maken, keert Radames als overwinnaar terug van zijn strijd in Ethiopië. Onder de gevangengenomen gevangenen is Aida's eigen vader. De jonge prinses zal dan, net als Radames, worden verscheurd tussen hun liefde en plichtsbetrachting.

Een Egyptische opdracht

'Aida', dat in 1871 in première ging, is nog steeds een van Verdi's beroemdste opera's. De Italiaanse componist maakte zijn werk in Egypte, omdat dit in opdracht was van de Egyptische Kedivaat, Ismael Pasha. De opera ging zelfs in première in Caïro. Het is de egyptoloog Auguste Mariette die de basis vormt van het scenario.

De versie die in de Munt wordt aangeboden, is van Stathis Livathinos, directeur en artistiek directeur van het Nationaal Theater van Griekenland. Met Aida maakt hij zijn debuut als operaregisseur. Bekommerd om de vele spanningen die het Middellandse Zeegebied beroeren en de problemen die daaruit voortkomen (nationalisme, vrijheidsstreven, migratie), toont hij de vele facetten van een werk waarin verlangen en plichtsbesef, individuele en collectieve lotsbestemming met elkaar botsen.

Bekijk 'Aida' op 13 en 19 mei om 20u30 op Pickx Live (zender 11 van je tv of in de Proximus Pickx-app) en via deze link op Pickx.be voor iedereen!

Muziek

Bekijk alles
Top