Mythische vieringen: Samuel Eto'o spot met José Mourinho

Samuel Eto’o kende een prachtige carrière en vierde zijn hoogdagen bij ploegen als FC Barcelona en Internazionale. De aanvaller uit Kameroen speelde ook voor Chelsea. Daar pakte hij uit met een opvallende viering na een goal tegen Tottenham. Hij viseerde trainer José Mourinho.

José Mourinho en Samuel Eto’o kenden een geweldige tijd bij het Italiaanse Internazionale, waar ze samen The Treble (beker, titel en Champions League) wonnen. Daarom haalde de trainer hem naar Chelsea, toen hij daar trainer was. Die periode was minder succesvol en er traden plots de nodige spanningen op tussen de twee. Dat kwam door een niet al te slimme opmerking van Mourinho.

Uitspraken zorgen voor ophef

"Bij Chelsea missen we een doelpuntenmaker. Eto'o is 32 jaar, maar misschien wel 35 jaar. Wie weet?", zei Mourinho. Hij doelde op het feit dat er in het verleden bij een aantal Afrikaanse spelers paspoortfraude werd ontdekt en dat hun leeftijd niet klopte. De geruchtenmolen ging meteen in overdrive en waarnemers kondigden aan dat het tussen Mourinho en Eto'o over was. 'The Special One' ontkende dat.

Een maand later ontving Chelsea Tottenham op Stamford Bridge. The Blues wonnen met 4-0 van The Spurs en Eto'o scoorde de 1-0. Eden Hazard en Demba Ba (twee keer) scoorden de andere treffers. Eto’o had een opmerkelijke viering in petto, door als een 'oude man' te wandelen, waarmee hij duidelijk reageerde op de woorden van Mourinho. De coach kon wel lachen met de viering, dat werd nadien duidelijk via beelden. Toch bleef het voorval hangen. Eto’o liet in een interview weten dat "hij zijn laatste WK zou gaan spelen op zijn 33ste en dat hij geen oude man was", ook al noemde een "idioot" hem zo. Drie maanden na zijn viering tegen Tottenham liet Eto'o dezelfde viering zien toen hij voor Kameroen scoorde tegen Duitsland.

Eto'o ging nog door tot zijn 38ste

Eto’o zou de zomer nadien Chelsea verlaten en voor Everton gaan spelen. Hij speelde ook nog voor Sampdoria, Antalyaspor, Konyaspor en Qatar SC. Eto’o hing in 2019, op zijn 38ste, de schoenen aan de haak. Mourinho werd een seizoen later ontslagen bij Chelsea en was nadien nog coach van Manchester United en Tottenham. Bij die laatste club werd hij enkele weken geleden bedankt voor bewezen diensten na tegenvallende resultaten.

De actie van Samuel Eto'o kan je in onderstaand filmpje terugvinden na 2:20.

Fan van onze reeks 'Mythische Vieringen'? Kijk dan terug naar de uitzinnige vreugde van Olivier Deschacht.

Premier League

Bekijk alles
Top