België zal het moeten opnemen tegen Noorwegen, Polen, Albanië, Kosovo en Armenië in de Europese kwalificatiewedstrijden voor het WK vrouwenvoetbal 2023. Dat is het resultaat van de loting van vrijdag in Nyon, Zwitserland, op het hoofdkantoor van de UEFA.
De Red Flames, geplaatst in Groep F, mikken op een eerste deelname aan een WK. De editie 2023, waarvoor het deelnemersveld is uitgebreid van 24 naar 32 landen, wordt van 10 juli tot 20 augustus betwist in Australië en Nieuw-Zeeland.

Eenenvijftig Europese landen werden opgesplitst in zes poules van zes landen en drie van vijf voor de kwalificatiewedstrijden, die worden gespeeld van september 2021 tot september 2022.
 
Barrages in zicht?
 
België, 18de op de FIFA-ranglijst, geloot in pot 2, zal Noorwegen (FIFA 12) uitdagen als land uit pot 1. De Scandinaviërs zijn duidelijk favoriet om de eerste plaats te veroveren: ze wonnen op 8 april nog met 0-2 in het Koning Boudewijnstadion een vriendschappelijke wedstrijd. Halen de Flames geen eerste plaats, dan zal het nodig zijn om te vechten voor de tweede plaats en de barrages tegen het bescheiden team van Polen. Albanië, Kosovo en Armenië prijken eveneens in de poule van ons nationale team.
 
De winnaars van de negen poules kwalificeren zich rechtstreeks voor het WK 2023, terwijl de tweedeprijswinnaars naar barrages gaan, die allemaal in één wedstrijd worden beslecht. De drie beste runners-up gaan direct door naar de tweede ronde van deze barrages, de andere zes zullen eerst een eerste ronde moeten spelen.
 
Amerikaanse titelhouders
 
De twee winnaars van de 2de ronde met de beste ranking, gebaseerd op de resultaten van de groepsfase en de 2e ronde van de barrages, kwalificeren zich ook voor de volgende fase van het toernooi. De derde zal door een nieuwe barrage moeten gaan, dit keer intercontinentaal.
 
Afhankelijk van deze continentale barrage zullen 11 of 12 Europese teams strijden in de 9de Wereldbeker voor Vrouwen in de geschiedenis. De Verenigde Staten wonnen de vorige editie, in 2019 in Frankrijk.