Waarom de Jupiler Pro League Olivier Deschacht zal missen

Jupiler Pro League | Het einde van een tijdperk in de Jupiler Pro League: de 40-jarige Olivier Deschacht hangt zijn voetbalschoenen aan de haak. “Het is het moment om te stoppen”, vertelde de Gentse voetballer in een video die gepost werd door zijn club Zulte Waregem. Na twintig seizoenen aan de top van het Belgische voetbal, laat het vertrek van de verdediger een grote leegte achter.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Net toen we dachten dat Deschacht eeuwig zou meedraaien in de Jupiler Pro League, kondigde die gisteren zijn beslissing aan om zijn voetbalcarrière te beëindigen. Hij werd uitvoerig bedankt door zijn vorige clubs, en verklaarde “zijn dromen gerealiseerd te hebben”. Hij stond er ook op om Zulte Waregem te bedanken, om hem de kans te schenken zijn carrière in schoonheid af te sluiten. “Maar voor mij is het gedaan, ik trek het mentaal niet meer, en da’s juist één van mijn sterke punten. De goesting is weg”, verduidelijkte Deschacht.
 
Een veteraan
 
Deschacht werd gevormd als voetballer bij Begonia Lochristi, AA Gent en Lokeren. In 1997 belandt hij in Anderlecht, op 16-jarige leeftijd. Het paars-witte huis zou zijn thuisnest zijn tot 2018. Hij maakte tegen Beveren in december 2001 zijn debuut in de A-ploeg, en was vanaf 2003 titularis. Hij verzamelde in totaal 602 matchen en 11 goals bij Anderlecht, en won er niet minder dan 16 trofeeën.
 
Deschacht verliet het paars-witte huis in juni 2018, met pijn in het hart, om een contract van één jaar te tekenen in Lokeren. Een jaar later, na de degradatie van Lokeren, verkast hij naar Zulte Waregem, waar hij al snel uitgroeit tot de patron in de verdediging. Hij speelt er 33 van de 34 wedstrijden in het reguliere seizoen, Essevee strandt op de tiende plaats in het klassement.
 
Deschacht droeg ook twintig keer het nationale shirt, tussen 2003 en 2010. In 2015 werd hij nog vier keer opgeroepen, maar door de hevige concurrentie op zijn positie kwam hij niet meer aan spelen toe bij de Rode Duivels.
 
De laatste clubspeler?
 
Ondanks zijn 40 lentes, verklaarde Olivier Deschacht zich nog steeds topfit te voelen. “Ik voel me nog steeds zeer goed. Ik ben niet van de snelste, nog minder dan vroeger. Maar mentaal gaat het goed, en het lichaam volgt de geest”, vertelde hij in februari aan de RTBF. Intussen heeft de verdediger de goesting, die hem zovele jaren vooruit dreef, verloren.
 
Na de aankondiging van het sportieve pensioen van Lokeren-icoon Killian Overmeire enkele weken geleden verliest het Belgische voetbal dus nog een clubspeler, misschien wel de allerlaatste in zijn soort. Clubmonumenten zijn een uitstervend ras: tegenwoordig blijven voetballers zelden langer dan twee à drie jaar bij dezelfde club.
 
Het statuut van clubboegbeeld verwierf de Gentenaar in de loop van de seizoenen bij Anderlecht. Hij was een professional tot in de toppen van zijn tenen, en had altijd een voorbeeldige mentaliteit op het veld. Hij bleef jarenlang titularis, ondanks de harde concurrentie op zijn positie bij de Belgische recordkampioen. Door zijn liefde voor Anderlecht, doorzettingsvermogen en anciënniteit voetbalde hij een fraai palmares bij elkaar, veroverde hij de harten van de paars-witte supporters en groeide hij uit tot een icoon van de Brusselse club. Respect voor Ollie!

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de kanalen van Eleven Pro League, beschikbaar via de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top