Vanaf woensdag 5 mei pakt Canvas uit met de ophefmakende Engelse serie ‘It’s a sin’. Deze vijfdelige reeks van het Britse Channel 4 brengt het verhaal van drie jonge homoseksuele mannen die in het begin van de jaren 80 naar Londen verhuizen. De vier kennen elkaar aanvankelijk niet, maar hun paden kruisen en later gaan ze samenwonen. Ze genieten volop van het leven, maar een nieuw virus dat de ronde begint te doen heeft een ernstige impact op hun leven.
Wat aanvankelijk niet meer dan een gerucht lijkt, wordt al snel een reële dreiging en slaat om in alomtegenwoordige angst. De jonge mannen geven zich niet gewonnen: de serie toont vooral hoe ze ondanks de terreur van hiv en aids resoluut blijven geloven in het leven en de liefde. Scenarioschrijver Russell T Davies (bekend van onder meer ‘Doctor Who’) baseerde zich voor het verhaal op ervaringen uit zijn eigen leven.

De hoofdrollen worden vertolkt door onder anderen muzikant Olly Alexander (Years & Years) en de minder bekende acteurs Omari Douglas en Callum Scott Howells, maar ze worden bijgestaan door gevestigde waarde Keeley Hawes én niemand minder dan Brits tv-icoon Stephen Fry.

De serie deed in het Verenigd Koninkrijk al veel stof opwaaien: door de gevoelige materie weigerden aanvankelijk BBC en ITV om de productie van ‘It’s a Sin’ voor hun rekening te nemen, waarna Channel 4 uiteindelijk besloot om het project een kans te geven. Een aantal expliciete scènes veroorzaakten ophef bij het Britse publiek, maar dat neemt niet weg dat de serie hoge ogen rolde. Het sterke scenario, de bevlogen vertolkingen en de uitstekende evocatie van de tijdsgeest van de jaren ‘80 leverden de reeks al veel lof op.

Ondanks het zware onderwerp slaagt de dramareeks erin om ook humor een plaats te geven, en de serie “schildert met veel verve het bruisende homomilieu in het Londen van die tijd”, aldus VRT.

Grote namen vinden we tot slot ook terug achter de soundtracks die de reeks begeleiden: we horen klassiekers van Pet Shop Boys, Kate Bush, Kelly Marie, Blondie, Erasure en Culture Club.

Bekijk de eerste aflevering van ‘It’s a Sin’ woensdag om 22u15 uur op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!