Twintig vrouwen beschuldigen de Britse acteur Noel Clarke van seksuele intimidatie en pestgedrag, zo melden Britse media. Clarke maakte vooral naam met zijn rol van Mickey Smith in de populaire BBC-reeks 'Doctor Who'.
Gisteren onthulde The Guardian een uitvoerig rapport waarin twintig vrouwen naar voren treden met beschuldigingen van seksuele intimidatie en pestgedrag aan het adres van Clarke. Naar verluidt viel de beslissing om naar buiten te komen met de aantijgingen toen de British Academy of Film and Television Arts Clarke op 10 april jongstleden onderscheidde met de award voor Outstanding British Contribution to Cinema. Toen zou de organisatie al op de hoogte zijn geweest van de beschuldigingen aan het adres van Clarke.

Volgens de vrouwen zou Clarke herhaaldelijk enkele vrouwelijke collega's op ongepaste wijze aangeraakt hebben, en hij zou naaktfoto's van hen bezitten zonder hun toestemming. Eén van de vrouwen heeft het nog over "pestgedrag" en beschrijft Clarke als een "seksueel roofdier". Clarke zou als regisseur en scenarist ook doelbewust expliciete seksscènes in zijn films geschreven hebben, die actrices op de set ongemakkelijk maakten.

Nadat The Guardian het rapport onthulde, verklaarde BAFTA in een persmededeling dat "de organisatie besloten heeft het lidmaatschap van Noel Clarke bij BAFTA onmiddellijk en tot nader orde op te schorten". BAFTA bevestigde in zijn verklaring ook dat het effectief anonieme e-mails en rapporten te zien had gekregen via The Guardian, maar dat er geen bewijzen werden geleverd. En dus werd er ook geen onderzoek overwogen. "Als de aantijgingen worden gestaafd, zullen we wel de nodige maatregelen nemen", klonk het gisteren nog.

In een verklaring ontkende Clarke alle beschuldigingen: "Als iemand die met mij gewerkt heeft, zich ooit ongemakkelijk of niet gerespecteerd voelde, dan bied ik mijn excuses aan. Maar ik ontken elk seksueel wangedrag en ander wangedrag en ik ben van plan mezelf te verdedigen tegen deze valse beschuldigingen", klinkt het.

Clarke vertolkte in 2005 en 2006 de rol van Mickey Smith in de iconische Britse sciencefictionserie 'Doctor Who'. Voorts acteerde hij ook in Britse speelfilms als 'Kidulthood', 'Adulthood' en 'Brotherhood', die hij tevens schreef en regisseerde. Onlangs nog maakte Clarke zijn opwachting in de film 'SAS: Red Notice'.