Componisten die het gezicht van de klassieke muziek veranderden

Muziek | Voor sommigen mag klassieke muziek dan ouderwets en irrelevant lijken, het is toch een grote inspiratiebron geweest voor veel kunstenaars. Laten we eens kijken naar deze klassieke componisten die hun stempel op het genre hebben gedrukt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Henri Pousseur (1929-2009)

Laten we beginnen met een vrij recente Belgische componist. Henri Pousseur werd altijd gezien als progressief voor zijn tijd. Omdat hij vooral geïnteresseerd was in "nieuwe muziek", bracht zijn nieuwsgierigheid hem ertoe muziek te gaan studeren aan het Conservatorium van Luik en Brussel. In het midden van de vorige eeuw raakte hij gepassioneerd door elektronische muziek en in 1958 richtte hij in de hoofdstad de Studio de Musique Electronique op. In datzelfde jaar werd ook een "Centre de Recherche et de Formation Musicales de Wallonie" opgericht. Tot op vandaag is dat centrum nog steeds gevestigd in Luik onder de naam 'Henri Pousseur - Musique mixte'. Vernieuwend, rigoureus en gepassioneerd, drukte hij zijn stempel op verschillende generaties componisten. De artiest liet een enorme productie achter en zijn muziek wordt op alle continenten gedraaid.

Luc Brewaeys (1959 - 2015)

Luc Brewaeys is een andere Belgische componist die van muziek zijn laboratorium maakte. Elektronische muziek was ook een genre dat hem interesseerde. Zijn stijl werd sterk beïnvloed door de composities van Igor Stravinsky, die hij als kind al bewonderde. Nadat hij compositie had gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, trok hij naar Italië en andere landen om zijn studie verder te zetten. Brewaeys staat bekend om zijn originele en meeslepende klankcombinaties. Een andere speciale passie die zijn werken sterk heeft beïnvloed (Oban, Bowmore, de 5e symfonie,...): single malt Scotch whisky.

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840 - 1893)

Als Russisch componist uit de Romantiek onderscheidt zijn werk zich van dat van zijn tijdgenoten doordat het westerse en meer "exotische" elementen bevat. Enkele melodieën uit de nationale folklore worden toegevoegd, waardoor een unieke mix ontstaat. Hoewel Tsjaikovski alle genres uitprobeerde, blonk hij vooral uit in orkestrale muziek. Hij was zeker een van de meest persoonlijk getroebleerde van de grote componisten. Dat drukte hij ook uit in zijn composities, vooral in de laatste symfonie nr. 6, bekend als 'Pathetique'. Het verhaal eromheen is net zo tragisch als zijn muziek. Slechts 9 dagen na de eerste voorstelling stierf hij. Sommigen zullen deze symfonie beschrijven als een lange zelfmoordbrief. Maar het belangrijkste om te onthouden is dat Tsjaikovski een andere les gaf, namelijk dat muziek een geweldige manier is om emoties uit te drukken.

Johann Sebastian Bach (1685 - 1750)

Het werk van Bach is een van de monumenten van de klassieke muziek. Het getuigt van de barokperiode waarin hij leefde, gaande van de Germaanse traditie tot Italiaanse en Franse invloeden, en doorloopt alle muzikale processen van polyfone compositie. God was een onmisbaar prisma om zijn werk te begrijpen. Zijn muziek is geschreven naar zijn glorie. Een van zijn laatste meesterwerken is een van de twee 'Passion' oratoria.  De 'Matthäus Passion' is overweldigend. De tekst is bezaaid met bijbelse verkondigingen over de naderende apocalyps. Onderdrukkende atonaliteiten begeleiden hen alsof Bach bij elke draai grimast van de pijn. Deze muziek moet je aanvoelen als een intense emotionele en fysieke ervaring. In die tijd verschilde hij daardoor van andere barokcomponisten, wier menselijke ervaringen geen doel waren.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top