De internationale judofederatie IJF heeft Iran opnieuw uitgesloten, nu voor een periode van vier jaar, zo maakte de IJF donderdag bekend. De schorsing werkt met terugwerkende kracht vanaf 18 september 2019 en loopt tot 17 september 2023.
In oktober 2019 sloot de IJF het land al voor onbepaalde tijd uit van alle internationale competities en andere IJF-activiteiten nadat Iraanse officials judoka Saeid Mollaei opgedragen hadden om zijn halve finale op het WK van Tokio in 2019 tegen de Belg Matthias Casse met opzet te verliezen. Ze wilden zo een confrontatie in de finale met een Israëliër verhinderen.

Mollaei verzette zich en verloor onopzettelijk de halve finales van Casse, maar durfde daarna niet meer terug te keren naar zijn thuisland. Hij vluchtte naar Duitsland en komt sindsdien voor Mongolië uit, waarvoor hij deze zomer in Tokio ook wil meedoen aan de Olympische Spelen.

Het Internationaal Sporttribunaal TAS hief begin maart het verbod echter op nadat Iran verzet had aangetekend tegen de beslissing. Als reden gaf het aan dat de IJF haar bevoegdheden overschreden had met een dergelijke straf.

Al tientallen jaren strijden Iraanse atleten niet tegen Israëlische tegenstanders omdat Iran Israël niet als land erkent. Ook in het judo zijn er in het verleden herhaaldelijk plotselinge verwondingen of andere incidenten geweest, zodat Iraniërs een duel met een Israëliër konden vermijden.