'The Serpent': wie is de echte Herman Knippenberg?

De Netflix-serie 'The Serpent' is huiveringwekkend. Het is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van seriemoordenaar Charles Sobhraj en de diplomaat die hem achtervolgde, namelijk Herman Knippenberg. Maar wie schuilt er werkelijk achter deze man die het nooit opgaf?

In de jaren zeventig volgde de wereld de jacht op Charles Sobhraj. Deze knappe edelsteenhandelaar, die als bijnaam ‘de Slang’ kreeg, legde zich toe op drugshandel en het bestelen van rijke toeristen in Azië. Geleidelijk aan werd hij een seriemoordenaar en gebruikte hij het geld en de paspoorten van zijn slachtoffers om zichzelf te verrijken en om te reizen. Hij en zijn partner Monique lokten backpackers naar hun huizen en beloofden hen grote luxe. Daarna probeerden ze hen te overtuigen om namens hen edelstenen te verhandelen. Als ze weigerden, vergiftigden en doodden ze hen.

Een deel van de serie is natuurlijk pure fictie. Netflix weet bijvoorbeeld niet precies hoe Charles Sobhraj zijn slachtoffers heeft vermoord. De identiteit van de lichamen en het bewijsmateriaal dat op de plaats delict werd aangetroffen, is echter zeer reëel. De Nederlandse diplomaat Herman Knippenberg raakte bij het onderzoek betrokken door op zoek te gaan naar een vermist koppel.

Hij realiseerde zich toen dat er in de zaak veel meer moorden waren gepleegd dan aanvankelijk werd gedacht. Nadat de lokale autoriteiten weigerden een onderzoek in te stellen, besloot Knippenberg de zaak zelf op te lossen en 'de Slang' te vervolgen. Door te bellen, de kranten te lezen en in de voetsporen van de slachtoffers te treden, verzamelde hij veel aanwijzingen. Omdat hij geen team had om hem te steunen en ongewapend was, nam de man veel risico's.

'The Serpent' focust op deze jacht die tussen 1975 en 1976 plaatsvond in Zuidoost-Azië. De serie blijft volgens de echte Herman Knippenberg redelijk trouw aan het originele verhaal. Hij was aanwezig op de set tijdens een filmdag en zei dat "Billy Howle (de acteur die de diplomaat speelt, nvdr.) fantastisch werk had geleverd". "Sommige van de scènes die ik zag, zagen er buitengewoon echt uit. Soms vroeg ik me af of het de realiteit was zoals Billy Howle het speelde. In ieder geval, het was zeer accuraat," voegde hij eraan toe.

Wat is er met deze echte held gebeurd?

In de jaren zeventig kreeg Herman Knippenberg zijn eerste post als diplomaat voor Nederland. Hij had zich met zijn vrouw Angela in Thailand gevestigd. Destijds was hij de derde secretaris van de ambassadeur. In 1976 ging Knippenberg wanhopig op zoek naar twee Nederlandse toeristen die al maanden geen tekenen van leven hadden gegeven. Deze mysterieuze verdwijning bleef in de gedachten van Knippenberg hangen, terwijl zijn oversten hem bevalen de zaak te laten vallen. Ondanks alles zette hij zijn onderzoek voort en kreeg hij zelfs gedwongen verlof.

Toen hij als diplomaat vernam dat Charles Sobhraj onder het pseudoniem Alain Gautier in Thailand woonde, legde hij het verband. Knippenberg overtuigde vervolgens de politie om de Fransman te arresteren. Er volgde een echte klopjacht. Uiteindelijk zou Sobhraj in India worden gearresteerd. Toen hij in 1997 werd vrijgelaten, verhuisde hij naar Parijs. Tijdens een reis werd hij opnieuw gearresteerd en berecht voor zijn misdaden in Nepal. Tegenwoordig is Charles Sobhraj 77 jaar oud en zit hij nog steeds zijn straf uit in een Nepalese gevangenis. De 76-jarige Herman Knippenberg verhuisde met zijn vrouw naar Nieuw-Zeeland.

Ontdek ‘The Serpent’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug. 

Films

Bekijk alles
Top