Deze sportpersoonlijkheden zijn nu actief in de wereld van esports

Nieuws |

In veel opzichten zijn sport en esports tegenwoordig steeds meer met elkaar verbonden. Of het nu gaat om het organiseren van competities of de professionalisering van de organisaties en trainingstechnieken, de twee milieus zijn nog niet klaar met elkaar te kruisen, en die wisselwerking hoeft ook niet meer bewezen te worden. Aangezien we je er enkele weken geleden al meer details over gaven, leek het ons interessant eens te kijken naar enkele sportpersoonlijkheden die in de esportsscene actief zijn.

 

Door Proximus

Deel dit nieuws

Natuurlijk zijn de persoonlijkheden die in esports investeren de laatste jaren talrijker geworden, omdat ze zich ervan bewust zijn dat esports inderdaad een bloeiende sector is. In dit artikel zullen we ons richten op die sporters die hun kennis en expertise hebben binnengebracht in de wereld van esports.

Matthieu Péché

Als je het ecosysteem van Counter-Strike wat kent, of als je een grote fan bent van kanoën, dan is de naam Matthieu Peché je misschien niet onbekend. Terwijl de 33-jarige Fransman vooral bekend is om zijn zes wereldtitels en evenveel Europese titels, is Matthieu ook beroemd geworden bij een ander deel van de bevolking om een heel andere reden.

Op 5 juni 2019 werd Matthieu Péché aangenomen als de nieuwe manager van het Counter-Strike-team van de Franse organisatie Team Vitality. De ex-sporter, voortaan aan het hoofd van het team, zorgt voor een grote herschikking met de hulp van Remy “XQTZZ” Quoniam, de coach. We zouden natuurlijk alle veranderingen in detail kunnen opsommen die de olympische medaillewinnaar sinds zijn komst heeft doorgevoerd, maar zoals hij zelf zo mooi zei: “Het belangrijkste is de prestatie.” Dat is trouwens een van de belangrijkste gemeenschappelijke punten die de atleet uit de twee disciplines haalt. In werkelijkheid heeft Matthieu alleen maar bepaalde mechanismen geautomatiseerd die spelers soms onbewust in werking stelden. De rol van Matthieu bestaat erin hen uit te leggen waarom ze het doen en wat de voordelen zijn.

Yannick Agnel

Nog een Fransman in de lijst! Yannick Agnel is een voormalig beroepszwemmer, en het minste wat we kunnen zeggen is dat zijn palmares heel wat van ons zou doen blozen. De 28-jarige won twee gouden medailles op de Olympische Spelen, drie wereldtitels, drie Europese titels en niet minder dan 19 nationale titels in Frankrijk. Zo’n verzameling titels zou ons kunnen doen geloven dat de atleet voorbestemd was voor een lange sportcarrière, maar het is een heel andere weg die Yannick zou inslaan.

De zwemmer is al sinds zijn jeugd fan van videospelletjes en is een groot liefhebber van videogamecontent: “De game die me echt in esports heeft ondergedompeld is League of Legends. Er zit een beetje van alles in. Tactiek, techniek, het teamspel, enz.”, legde hij uit aan journalisten van France TV. Er zat dus niets anders op dan zijn passie en zijn toekomstige carrière te vermengen. Uiteindelijk is het door een ontmoeting met de stichter van de organisatie MCES, Romain Sombret, dat de gelegenheid zich heeft voorgedaan: “Het klikte meteen en we zeiden tegen elkaar dat we samen wel iets konden bereiken”, vervolgt hij. In de maand januari van 2019 werd hij director van de esportsorganisatie, die amper een jaar eerder uit de grond was gestampt. De doelstelling is duidelijk: “Het beste van de expertise van de sport in dienst stellen van esports.”

Sindsdien is MCES uitgegroeid tot een van de referenties binnen de Franse scene wat betreft de verbinding tussen sport en esports. Door haar samenwerking met verschillende bedrijven organiseert de organisatie verschillende keren per seizoen fysieke en psychologische testsessies. Maar de samenwerking stopt niet bij de behandeling van de spelers. Advies over het organiseren van toernooien, in partnerschap met sportorganisaties van wereldfaam, behoort ook tot de kernactiviteiten van het bedrijf, zoals bijvoorbeeld de Roland-Garros eSeries.

Kasper Hvidt

Om je uit te leggen wie deze legende in het ecosysteem van Counter-Strike is, is het nodig om een paar jaar terug in de tijd te gaan. Sinds 1996, en gedurende bijna 20 jaar, is Kasper Hvidt terug te vinden in de wereld van topsport. Hij kwam 219 keer uit voor de nationale handbalploeg van Denemarken, maar de naam van Kasper Hvidt klinkt pas echt bekend in de oren tijdens het tweede deel van zijn carrière, die zich, zoals je wel al had kunnen denken, in esports afspeelt.

In augustus 2017 sloot Kasper Hvidt zich aan bij RFRSH Entertainment. Mocht je de naam van dat bedrijf niet kennen, het was destijds niets meer of minder dan het moederbedrijf van de legendarische organisatie Astralis. De RFRSH-methode heeft voor altijd zijn stempel gedrukt op esports. In het algemeen beschouwde RFRSH esporters als atleten van hoog niveau, en dus kregen ze een soortgelijke begeleiding. Hoewel deze manier van denken tegenwoordig steeds meer wordt toegepast in de verschillende ecosystemen van esports, zorgde de methode destijds voor een ware revolutie.

En die revolutie wierp zijn vruchten af voor de Deen. Dankzij de methodes die de organisatie in die periode invoerde, ging het CSGO-team van Astralis de geschiedenisboeken in en bouwde het een reputatie op die de groten waardig is. In 2019 is Kasper Hvidt, samen met de psychologe Mia Stellberg die de spelers van Astralis op dat moment volgde, een van de eerste spelers in de industrie die aan preventie doet rond de mentale gezondheid van zijn spelers, en meer bepaald burn-outs. Hij aarzelt niet om vervangers aan te trekken om zijn spelers tijd te geven om te herstellen, zoals het geval was toen Lukas “gla1ve” Rossander in augustus 2020 tijdelijk een pauze inlaste.

Tony Parker

Tony Parker staat natuurlijk bekend om zijn prestaties op het basketbalveld, maar hij wordt ook steeds gekender door zijn interesse voor videospelletjes, en voor esports natuurlijk. Zijn belangstelling voor de scene wordt zelfs zo groot dat de Tony Parker Adéquat Academy in 2019 een partnerschap aangaat met het LDLC-team. Het doel? Schoolverzuim helpen te bestrijden. Dat is namelijk een terugkerend fenomeen bij jonge profspelers of spelers die prof willen worden. Zo stond er bij de start van het schooljaar in 2019 in het programmaboekje een esportsopleiding. Studenten krijgen dus de kans om naast een meer conventionele opleiding ook een esportsopleiding te volgen die wordt verzorgd door de professionals van de in Lyon gevestigde organisatie.

En als het niet is om een opleidingscentrum te openen, maar om te spelen, tekent de sportman ook present. Nadat hij tijdens de lockdownperiode een Twitch-kanaal had opgestart, nam hij deel aan toernooien die eenmaal per week op het spel F1 doorgingen. Na enkele uitwisselingen leek er een connectie te zijn tussen hem en de Franse Gamer Gotaga. Een samenwerking tussen de twee stond trouwens op de agenda. We wachten op meer nieuws.

Rick Fox

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is Rick Fox zonder twijfel een van de meest invloedrijke mensen in het ecosysteem van esports. Na een carrière in de NBA bij teams als de Boston Celtics en Los Angeles Lakers werd de sportpersoonlijkheid een zakenman. In 2015 nam hij het League of Legends-team “Gravity Gaming” over, ondertussen omgedoopt tot Echo Fox, dat in de Noord-Amerikaanse competitie actief is.

Copyright afbeelding: Team Vitality

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top