Arno, tussen muziek en cinema

Arno Hintjens is een nationale trots. De Oostendse Brusselaar is een monument in de Belgische rockmuziek, maar af en toe wordt zijn oeuvre als acteur vergeten.

Moeten we Arno nog introduceren? In 2019 blies de zanger 70 kaarsjes uit en vierde hij meer dan 50 jaar op de planken. Vorig jaar lag zijn dertiende solo-album in de rekken, met de titel ‘Santeboutique’. We horen er zijn typische tedere en brutale mengeling van blues, rock en funk. De zanger vond inspiratie bij zijn naasten. “De mens is mijn voornaamste inspiratiebron”, legde de zanger, die de wereld door zijn eigen lens blijft bekijken. Tussen de liederen door is er tijd voor een sneer naar Jan Jambon, een rake “fuck the Brexit” en een pleidooi voor België en het Europese model.
 
De zanger is in het hele land beroemd door zijn muzikale stijl en zijn intense optredens, maar Arno acteerde daarnaast ook in een twintigtal films! Het gaat niet bijster goed met zijn gezondheid, dus blikken we nog eens terug op zijn acteerwerk. In ‘Camping Cosmos’ (1996) speelde hij zijn meest opgemerkte rol. Hij stond voor de camera’s van Jan Bucquiy, bekend voor zijn zesdelige reeks ‘La vie sexuelle des Belges’, waarvan ‘Camping Cosmos’ het derde deel is. De ontspoorde film vertelt het verhaal van een reeks karikaturale personages op een camping aan de Belgische kust. Arno kruipt in de huid van een homoseksuele redder naast tegenspeelster Lolo Ferrari. Nog een markante rol speelde hij in ‘J'ai toujours rêvé d'être un gangster’ (2008) van Samuel Benchetrit. Arno speelt zichzelf, naast Alain Bashung. De regisseur vertelde later in een interview dat hij bijzonder veel stress had, want geen van beide acteurs kende de tekst vanbuiten. Maar uiteindelijk kwam alles goed, en de scène tussen de twee acteurs blijft een heerlijk stukje Franse cinema.

Hoofdrollen

In 2006 benaderde regisseur Martine Doyen de zanger om de hoofdrol te vertolken in haar film ‘Komma’, die genomineerd werd voor de 46ste Semaine de la Critique op het filmfestival van Cannes. Arno vertolkt de rol van Peter de Wit, een pathologische leugenaar die iemand met geheugenverlies ontmoet en tijdens een road trip van Brussel naar Bavière halsoverkop verliefd wordt. Critici prezen zijn acteerwerk, waarmee hij met een grote naturel in een surrealistische wereld binnenstapt.
 
In 2015 viel ook zijn rol in ‘Préjudice’ op. Arno, de impulsieve artiest met de grote mond en het hart van goud, moest in de huid kruipen van een gegoede pater familias die moe is door het opvoeden van een ziek kind. Het gaat de acteur goed af en samen met actrice Nathalie Baye vormt hij een ongewoon schermkoppel. Samen vreten ze de scène, ook al heeft het personage van Arno bijna niets te vertellen. Regisseur Antoine Cuypers zei erover: “Hij is een vaderfiguur op rust. Zijn relatie valt uiteen, zijn onhandigheid haalt hem in.” In ‘Préjudice’ demonstreert Arno zijn acteertalent, en wisselt hij moeiteloos af tussen norse houdingen, tedere gebaren en vliegensvlugge oneliners.

Bekijk 'Charlatan' dinsdag om 21u20 op Canvas en VRT NU of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Lees hier meer over 'Charlatan' op Canvas.


Muziek

Bekijk alles
Top