Utah Jazz heeft in de NBA een nieuw clubrecord gevestigd. De koploper van de Western Conference zegevierde in Californië bij de Sacramento Kings met indrukwekkende 105-154 cijfers. Nooit eerder slaagde de club uit Salt Lake City erin zoveel punten te maken in een competitiewedstrijd.
Bojan Bogdanovic was topscorer bij de Jazz met 24 punten, gevolgd door Jordan Clarkson met 23 punten. Ook Georges Niang (19 punten) en Rudy Gobert (12 punten en 10 rebounds) waren goed op dreef bij de bezoekers. Liefst acht spelers van Utah Jazz eindigden in de dubbele cijfers.

Het was voor de vierde keer in hun geschiedenis dat Jazz minstens 150 punten scoorde in een match. Het record stond op 153 punten, behaald tegen San Antonio in 1978. Het landelijke record van Detroit Pistons overigens, dat in 1983 in een krankzinnige wedstrijd, met 186-184 won van Denver Nuggets, bleef wel buiten bereik van Utah Jazz.

Ook zonder Mitchell lukt het

Dat Utah Jazz dit resultaat tegen Sacramento Kings bereikte zonder sterspeler Donovan Mitchell, die geblesseerd moest toekijken, zal de burger uit Salt Lake City plezieren. Veel analisten zeggen namelijk dat Utah Jazz nooit zo hoog zou staan zonder Mitchell. Ook de twee verliespartijen net voor aanvang van het duel met Sacramento deed de twijfel rond de leider in de Western Conference wat toenemen.

Eerder pakte Utah Jazz uit met andere (club)records. Toen Utah Jazz op 13 april in eigen huis verloor van Washington Wizards, was het al 23 matchen geleden dat het team uit Salt Lake City nog eens een thuismatch had verloren. Die 23 opeenvolgende thuiszeges is een record voor Utah Jazz. Het vorige record stond op 20 thuiszeges na elkaar. Daarnaast lukte het team begin deze maand ook een NBA-record door in één helft maar liefst 18 driepunters te droppen.

Geen garantie op eindwinst

Enkele dagen geleden was Utah Jazz de eerste NBA-ploeg die zich wist te verzekeren van een ticket voor de play-offs. Het wordt voor Utah het vijfde opeenvolgende jaar onder coach Quin Snyder dat de play-offs behaald worden. Ondertussen zijn er nog drie andere teams zeker van deelname aan de play-offs: Phoenix Suns, Philadelphia 76ers en Brooklyn Nets.

Concurrentie zal er zeker zijn. Want Utah Jazz mag dan wel nagenoeg alles kapot spelen in de reguliere competitie, het garandeert het team zeker niet van eindwinst. Utah heeft momenteel van alle NBA-clubs de beste cijfers, maar de voorbije drie jaar kroonde een ander team zich tot kampioen dan de primus uit de reguliere competitie.

Het team uit Salt Lake City heeft wel een afspraak met de geschiedenis. Het is namelijk al een hele poos geleden dat het nog eens de NBA Finals bereikte. De laatste keren dat Utah Jazz de grote finale mocht afhaspelen, was in 1997 en 1998. Telkens werd er met 2-4 verloren van Chicago Bulls. Het zijn tot op heden ook de enige twee finales die Utah Jazz wist te betwisten. Tijd dus om hier verandering in te brengen.

Volg alle NBA-actie via de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.