Deze voetbalclubs eren religieuze figuren in hun naam

Veel namen van voetbalclubs zijn om tal van redenen tot stand gekomen. Meestal zijn die geografisch ingegeven, maar ook commerciële redenen of historische figuren krijgen soms een plekje in een clubnaam. Proximus Pickx belicht vandaag enkele voetbalclubs die een religieus figuur in hun naam dragen.

Wanneer een club uit de grond wordt gestampt, is het de makkelijkste oplossing om die te vernoemen naar de plaats waar ze is opgericht. Het is een snelle en makkelijke manier om de herkomst van de club zo te identificeren. Maar soms kiezen clubs voor originelere namen die hulde brengen aan personen die een belangrijk aandeel hebben gehad in de geschiedenis van de regio of plaats. Vandaag kijken we naar clubs die in hun naam verwijzen naar religieuze figuren.

Net over Het Kanaal

Veel clubs maken graag een combinatie van zowel de plaatsnaam, als het vermelden van een heilige. We denken hierbij in Europa aan clubs zoals Sint-Petersburg, Sankt-Gallen, Paris Saint-Germain of zelfs Sint-Truiden. De naam van de Limburgse stad en club verwijst namelijk naar de Heilige Trudo, de persoon die Sint-Truiden stichtte.

Maar andere teams verwijzen dan weer helemaal naar een heilig, historisch figuur. Vooral als we over Het Kanaal kijken, merken we dergelijke clubs op. In Ierland heb je bijvoorbeeld St Patrick’s Athletic, een club uit Dublin dat hulde brengt aan de bekende beschermheilige van het land. In Schotland hebben ze dan weer Saint-Mirren FC, dat in Paisley voetbalt. De naam in kwestie verwijst naar de patroonheilige van de stad. In Wales tenslotte bestaat de club New Saints, een team dat in 2006 het levenslicht zag. De naam ontsproot uit een fusie tussen twee teams die patroonheiligen in hun naam droegen.

Paus Franciscus juicht voor Laurentius

Nog verder van huis merken we in Argentinië Club Atlético San Lorenzo op. Het team, vernoemd naar de heilige Laurentius van Rome, behoort tot de Grote Vijf van het Argentijnse voetbal. De ploeg kreeg deze naam dankzij een lokale priester die vroeg om de club naar Laurentius te vernoemen. Kleine, maar toch leuke anekdote: San Lorenzo is de club waar de huidige paus Franciscus voor supportert.

In de Afrikaanse Republiek Congo spotten we in de hoogste afdeling de club Patronage Saint-Anne. De club is vernoemd naar de moeder van Maria, bijgevolg de grootmoeder van Jezus Christus. In Togo zijn er dan weer mensen die supporteren voor Angels FC.

Je merkt het, de mogelijkheden zijn eindeloos om je club dat religieuze randje te geven. Het stadion van dergelijke ploeg kan je dus werkelijk als heilige grond beschouwen!

Fan van onze serie ‘Club Origins’?  Lees dan ook even door over clubs die hun naam te danken hebben aan een sponsor.

Voetbal

Bekijk alles
Top