De beste series en films over country en folk

Films | Banjo's, akoestische gitaren, tamboerijnen, glasheldere of net krakende zangstemmen: wie daar maar niet genoeg van kan krijgen, vindt zijn gading zeker via Proximus Pickx. Wij selecteerden voor jou enkele niet te missen series of films die jou onderdompelen in de wereld van country en folk. Van Dolly Parton tot Bob Dylan.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Rolling Thunder Revue

Deze docufictie van levende legende Martin Scorsese buigt zich over leven en werk van Bob Dylan, toch wel hét folkicoon. En meer bepaald diens gelijknamige mythische tour door de VS in de jaren 70. De Amerikaanse singer-songwriter bezorgde aan Scorsese uren en uren aan filmmateriaal van die tournee in 1975 en 1976. Die worden gelardeerd met een heel aantal flarden interview met Bawb himself en andere mensen die deelnamen aan die epische muzikale tocht door Noord-Amerika.

Maar regisseur Scorsese deed met dat unieke beeldmateriaal meer dan louter een hommage maken aan de bedenker van hits als ‘Blowin’ in the wind’ en ‘Times they are a-changin’. ‘Rolling Thunder Revue’ vertelt immers ook het verhaal van een hele generatie folkartiesten en andere creatievelingen.

Voor deze docufilm op Netflix liet Bob Dylan zich voor het eerst in tien jaar nog eens interviewen. De winnaar van de Nobelprijs Literatuur (in 2016) is eerder van het mediaschuwe type, dus dit is een buitenkansje voor de fans. Doe er uw voordeel mee!

Ontdek ‘Rolling Thunder Revue’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Here I am

De naam Dolly Parton doet bij zowat iedereen een belletje rinkelen -muziekliefhebber of niet-, wat op zich al aangeeft wat een fenomeen de Amerikaanse countryster is. Maar misschien vragen we ons toch te weinig af waar dat succes vandaagn komt en waarop dat gestoeld is. Daar biedt deze documentaire een antwoord op. In acht meeslepende en mooie kortverhalen wordt de evolutie van haar muzikale carrière geschetst. Telkens opgehangen aan één van haar grootste hits.

Here I am’ hoorde als visueel gedeelte bij de release van haar meest recente plaat ‘Heartstrings’, een ware dubbelslag om haar mondiale renaissance te onderlijnen. Na het zien van deze achtdelige muzikale trip door haar carrière zal het fenomeen Dolly Parton nog weinig geheimen kennen en zal je bewondering enkel maar toegenomen zijn. Bovendien krijg je de kans om de stembanden nog eens te smeren of karaokegewijs uit de bol te gaan bij het meezingen van hits als ‘9 to 5’ en ‘Jolene’.

Ontdek ‘Here I am’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Nashville

Met de serie ‘Nashville’ duiken we al sinds 2012 diep in de wereld van de countrymuziek. Een genre dat bij ons soms wat meewarig wordt bekeken, maar in de VS echt deel uitmaakt van het cultuurpatrimonium. Deze serie toont aan de hand van het fictieve verhaal van Ranya James (vertolkt door Connie Britton) hoe diepgeworteld country is in het leven van de Amerikanen. Ranya moet zich echt een weg knokken door het wereldje, waarbij ze laveert tussen de flop van een album tot de bikkelharde concurrentiestrijd met rivale Juliette Barnes (vertolkt door Hayden Panettiere).

Ondertussen leren we iets bij over de rijke geschiedenis en de tradities binnen de countryscene. Zo passeren enkele legendarische plekken de revue: het Bluebird Café en de Grand Ole Opry, om er twee te noemen. Voor de liefhebbers is er ook een rondje bekende artiesten herkennen in de verscheidene kleine gastrollen die de serie rijk is.

‘Nashville’ is nu beschikbaar op Pickx+ (zender 13) en in de Movies & Series catalogus. Ontdek het volledig aanbod van Movies & Series via de tv-optie ‘All Stars’ van Proximus Pickx!  Meer info over de tv-optie vind je terug op onze site.

O brother where art thou?

Muziek is de grote leidraad in deze doldwaze maar boeiende film van de broers Ethan en Joel Coen. De avonturen van Ulysses (George Clooney), Delmar (Tim Blake Nelson) en Pete (John Turturro) worden begeleid door een heuse medley aan Amerikaanse folktraditionals, bluegrassklassiekers, gospelpareltjes en gewoon steengoeie bluesdeuntjes. Voor u netjes geselecteerd door T Bone Burnett, een vermaarde gitarist (oa bij Bob Dylan in de jaren 70) en nadien ook een succesvolle producer (oa Roy Orbison, Elvis Costello, Los Lobos, John Mellencamp…).

In de film zien we hoe drie gevangenen proberen te ontsnappen maar door hun kettingen veroordeeld zijn tot elkaar. Op zoek naar hun herwonnen vrijheid leren ze elkaar waarderen in hun diversiteit. Een roadmovie dus, die zich in the deep south van de VS afspeelt, maar in de handen van Ethan en Joel Coen wordt zoiets nooit duf of voorspelbaar. Het regisseursduo slaagt er wonderwel in de sfeer van de jaren 30 op te roepen en zorgt er in eenzelfde ruk voor dat de rijke Amerikaanse folk- en gospeltraditie herleeft. Lang leve de Soggy Bottom Boys!

‘O Brother where art thou?’ is beschikbaar op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Inside Llewyn Davis

Na ‘O brother where art thou’ stortten de Coen-broers zich nog enkele keren op de country en folkscene. Recent was er bijvoorbeeld het heerlijke en behoorlijk surreële ‘The Ballad of Buster Scruggs’, uitgebracht voor Netflix, maar in 2013 was er ook ‘Inside Llewyn Davis’. Een, naar Coen-normen althans, eerder klassieke film, waarin het geen compleet uitzinnige personages zijn die de aandacht wegkapen. Wel volgen we hier Llewyn Davis (gespeeld door een magistrale Oscar Isaac), een folkartiest die in het New York van de jaren 60, in volle beatnikperiode, probeert te leven van zijn muziek, maar niet veel verder komt dan fletse optredens in een groezlige cafékelders. Een combinatie van een gebrek aan discipline en een teveel aan zelfvertrouwen.

Deze musical, waarin de focus vaak volledig op de optredens zelf ligt, sleept je mee in de Amerikaanse folkscene die in de jaren 60 volledig tot wasdom kwam. Van New York tot Chicago. De film won verscheidene prijzen, onder meer de juryprijs op het festival van Cannes, en nominaties voor de Golden Globes en de Oscars. Met ook fijne bijrollen voor Justin Timberlake, Carey Mulligan en Adam Driver.

‘Inside Llewyn Davis’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top