Morgen om 13 uur wordt in de Duitse hoofdstad Berlijn geloot voor de groepsfase van het EK basketbal voor mannenteams in 2022 (1-18 september) in Duitsland, Tsjechië, Georgië en Italië. De eindfase van het toernooi vindt plaats in Berlijn. De Belgische mannen zitten voor de loting in pot vijf.
De reekshoofden zijn Spanje, Servië, Griekenland en Frankrijk. België deelt pot vijf met Hongarije, Israël en Groot-Brittannië. Er worden vier groepen met telkens zes landen gevormd.

De Belgian Lions verzekerden zich in februari van hun vijfde EK-deelname op een rij. De manschappen van bondscoach Dario Gjergja wonnen vier van hun zes kwalificatiewedstrijden en beëindigden kwalificatiegroep C zo als eerste. De Lions wonnen één keer van topfavoriet Litouwen (86-65), één keer van Tsjechië (62-90) en twee maal van Denemarken (72-88 en 88-65).

Het doel van de Lions mag dit keer dan ook zijn om de poulefase te overleven. Op het vorige EK, in 2017 in Istanboel, eindigden de Belgen als negentiende, na een vijfde plaats in de groepsfase. De top-4 in elke groep stoot door naar de knock-outfase.

Het EK had oorspronkelijk in 2021 moeten plaatsvinden, maar werd met een jaar uitgesteld vanwege de coronapandemie en het verhuizen van de Olympische Spelen in Tokio naar 2021 (23 juli-8 augustus).