Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

In april moest de muziekwereld helaas opnieuw afscheid nemen van enkele muzikale grootheden. Onder meer van Jim Steinman, de man achter Meat Loafs ‘Bat Out of Hell’, rapper DMX en Oscar Kraal, de drummer van Milow.

Oscar Kraal

Als iemand kan terugkijken op een lange en veelzijdige muzikale carrière, dan is het de Haagse drummer Oscar Kraal wel. Zo speelde hij onder meer bij de Nederlandse funkband Candy Dulfer’s Funky Stuff, waarmee hij de wereld rondreisde. Later deelde hij vaak het podium met Anouk, Dutch Eagles, Van Dik Hout en onze eigen singer-songwriter Milow. Helaas overleed Kraal op 1 april. Hij werd vijftig jaar.


DMX

In New York overleed op 9 april de Amerikaanse rapper en acteur DMX (foto) na een hartinfarct. DMX, die in het echte leven luisterde naar de naam Earl Simmons, scoorde hits als ‘X Gon’ Give It To Ya’, ‘Ruff Ryders’ Anthem’ en ‘Party Up (Up in Here)’. In totaal maakte de rapper zeven albums en werd hij drie keer genomineerd voor een Grammy. Daarnaast was hij te zien als acteur in films als ‘Romeo must die’ en ‘Never die alone’. DMX werd 50 jaar.


Shay Healy

De naam Shay Healy doet misschien niet meteen een belletje rinkelen. De Ierse componist, presentator en schrijver was dan ook vooral bekend in eigen land. Al is er wel één hit die onlosmakelijk verbonden is met Healy: ‘What’s Another Year’ van songfestivalicoon Johnny Logan, geschreven door Shay Healy himself. Helaas overleed Healy op 10 april, en dat op 78-jarige leeftijd.

Barbara Kelly

Barbara ‘Barby’ Kelly, de Duits-Britse zangeres die jarenlang deel uitmaakte van ‘The Kelly Family’ overleed op 15 april. Samen met haar muzikale familie scoorde ze in de jaren negentig ontelbaar veel hits met hun ballades, folksongs, schlagers en popsongs. En dat ondanks de ouderwetse outfits en kapsels. ‘The Kelly Family’ verkocht ruim twintig miljoen albums in heel Europa. Barby werd 45 jaar. 

Black Rob

Halverwege de jaren negentig brak de Amerikaanse rapper Black Rob door toen hij bij Bad Boy Records van Diddy een platencontract kreeg. In 1999 verscheen zijn debuutalbum ‘Life Story’, met zijn grootste hit ‘Whoa’. Helaas overleed Black Rob op 17 april in een ziekenhuis in Atlanta, en dat op 51-jarige leeftijd. 

Jim Steinman

De Amerikaanse songwriter en producer Jim Steinman was een graag geziene man in de muziekwereld. Zo kwam een van de bestverkochte albums ooit, ‘Bat Out of Hell’ van Meat Loaf waarop de wereldhit ‘Paradise by the dashboard light’ te horen is, van zijn hand. Net als Bonnie Tylers hit ‘Total Eclipse of the heart’ en ‘It’s all coming back to me now’ van Celine Dion. Maar ook met Sisters of Mercy, Barbara Streisand en Boyzone werkte hij geregeld samen. Helaas overleed Steinman op 19 april. Hij werd 73 jaar.

Les McKeown

De vroegere frontman van de Schotse popgroep Bay City Rollers, Les McKeown, overleed onverwacht op 20 april. Hij was 65 jaar. In de jaren zeventig, de meest succesvolle tijd van de band, scoorde hij met Bay City Rollers hits met onder meer ‘I Only Wanna Be With You’, ‘Shang-a-Lang’ en ‘Bye Bye Baby’. Later bracht hij zelf nog een reek solo-albums uit. 

Shock G

Klinkt de naam Gregory Jacobs aka Shock G je niet bekend in de oren? De Amerikaanse rapper was de oprichter van het hiphopcollectief Digital Underground in 1987. Samen met Jimi ‘Chopmaster J’ Dright en Kenneth ‘Kenny-K’ Waters scoorde hij de hit ‘The Humpty Dance’. Daarnaast was hij de ontdekker van 2Pac en was Jacobs de producer van diens debuutalbum ‘2Pacalypse Now’. Helaas overleed Shock G op 22 april. Hij werd 57 jaar. 

Muziek

Bekijk alles
Top