De eerste editie van Funspark ULTI, die normaal gezien vorig jaar had moeten plaatsvinden, werd verschillende keren uitgesteld. Maar afgelopen week kon het evenement uiteindelijk wel doorgaan. Helaas besloot de organisatie om het toernooi online te houden om te kunnen investeren in de volgende editie: Funspark ULTI 2021, het evenement dat is aangekondigd als een LAN in China!

 

Sinds 19 april streden acht internationale teams uit de CSGO-subtop voor maar liefst $300.000 aan prijzengeld! Vijf van hen werden uitgenodigd en de laatste drie plaatsen waren gereserveerd voor ploegen die de kwalificatiefase overleefden.

De Chinese toernooiorganisator 5EPlay duikt zo dus in de wereld van CSGO. De timing is misschien niet optimaal, maar het is zeker goed nieuws voor de Aziatische Counter Strike-scene. China blijft inderdaad wat afstandelijk tegenover FPS-esports. Maar voor dit evenement verbond Huya, het Chinese platform dat vergelijkbaar is met Twitch, zich met de competitie en zond het het evenement met plezier uit, nog een interessante stap voor de scene.

Play-offs

De boom met dubbele eliminatie boom had veel verrassingen voor ons in petto. Te beginnen met de kwalificatie van forZe en Extra Salt voor de finale van de upper bracket, afkomstig uit respectievelijk Rusland en Noord-Amerika. Beide teams stuurden Complexity en BIG naar de lower bracket, een mooie prestatie gezien de status van beide teams binnen de CSGO-scene.

In de lower bracket konden BIG en Virtus Pro nog hopen via een waanzinnige comeback. Maar die taak zou ingewikkeld worden. Het bewijs is dat Virtus Pro (ex-Avangar) een HAVU in topvorm tegenkwam dat er ook in sloeg om samen met BIG naar de laatste round in de lower bracket door te stoten. Het onderlinge duel ging naar de Duitsers van Berlin International Gaming, die in de finale van de lower bracket forZe tegenkwamen.

ForZe had in de upper bracket namelijk de duimen moeten leggen voor Extra Salt en stond dus tegenover een Duitse team met het mes tussen de tanden. BIG Clan maakte een bliksemsnelle opmars en het team leek niet van plan te stoppen. De finale van de lower bracket eindigde in het voordeel van de Duitsers die met 2-0 wonnen: 16-12 op beide maps.

Grote finale

De laatste wedstrijd van Funspark ULTI 2020 was een BO5. Extra Salt begon met een bonuspunt, omdat het team rechtstreeks uit de upper bracket kwam. Het team is duidelijk een van de nieuwe diamanten binnen de Noord-Amerikaanse scene, dat zijn stempel al drukte op enkele grote Amerikaanse toernooien, zoals de laatste DreamHack Open in maart.

De eerste map werd Dust 2, de pick van BIG. Maar Extra Salt leek zelfverzekerd en pakte zijn tweede punt met een klein verschil: 16-14. Na slechts één gespeelde map mochten de spelers van BIG Clan zich dus al geen fouten meer veroorloven. Ze moesten de drie volgende maps winnen om de BO5 naar hun hand te zetten.

De tweede kaart was Train, Extra Salt’s eerste keuze. En het was BIG dat het haalde met een krappe score van 16-13. De Duitsers brachten de achterstand dus terug tot 1 map. Op deze gespannen noot begon de 3e map, Vertigo, en opnieuw won BIG: 16-14! Het trok de stand dus helemaal gelijk: 2-2.

De laatste kaart van deze kleurrijke BO5 was Overpass, de laatste keuze van Extra Salt. Maar niets kon de Duitsers nog tegenhouden. Op deze laatste kaart bevestigden ze en ze maakten het: 16-14 en dus 3-2! Een geweldige comeback van BIG dat zo de winnaar is van deze eerste editie. Het neemt $150.000 mee naar huis en is zeker van zijn plek in de volgende editie 2021, die aan het eind van het jaar zal doorgaan.

Copyright afbeelding: FUNSPARK