'World War Z' op VTM: hoe (on)trouw bleef de film aan het boek?

Films | Zaterdag zendt VTM de actiefilm 'World War Z' uit, waarin Brad Pitt moordlustige zombies te lijf gaat nadat een mysterieuze, wereldwijde plaag is uitgebroken. Proximus Pickx ging na hoe trouw de populaire horrorfilm uit 2013 bleef aan het boek van Max Brooks.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Hoofdrolspeler Brad Pitt produceerde zelf deze adaptatie uit 2013 van ‘World War Z: An Oral History of the Zombie War’, de bestseller van horrorauteur Max Brooks (zoon van Mel). Als Gerry Lane, een voormalig onderzoeker in oorlogsgebieden, wordt hij door de VN gecontacteerd. Een uitbraak van hondsdolheid heeft mensen in zombies getransformeerd en Lane moet nu patient zero opsporen. Lane moet daarnaast ook zijn gezin proberen te beschermen. Hij trekt de wereld rond om de bron van het virus te zoeken en er is ook nood aan een vaccin. Een race tegen de klok, die voor zeer veel problemen zorgt.

De actie in deze apocalyptische blockbuster – hij bracht wereldwijd 540 miljoen dollar op – springt van Philadelphia naar Korea en Israël en Bond-regisseur Marc Forster ('Quantum of Solace') dient die kinetisch op, onder meer omdat de zombies niet strompelen maar razendsnel zijn.

Veel verschillen

Dat laatste brengt ons naadloos bij de verschillen tussen het boek van Brooks uit 2006 en de film. Die verschillen zijn groot. Ten eerste zijn de zombies in het verhaal van Brooks traag, terwijl die in de film dus razendsnel zijn – hetgeen hen nóg angstaanjagender maakt.

Ten tweede: het vertelperspectief. De plot van de film is generisch: de zombie-uitbraak start op dramatische wijze, een held redt de wereld en beleeft tegelijk een overbodige romance. Het boek daarentegen wordt verteld vanuit het perspectief van een VN-medewerker die verschillende overlevers van de apocalyps interviewt. Het is dus een ooggetuigenverslag dat een periode van tien jaar bestrijkt.
 
Voorts lijkt in de film de hele wereld getroffen door de zombie-uitbraak, terwijl er in het boek veel plaatsen op de wereld zijn waar geen zombies rondlopen. In het boek duurt de hele pandemie, mede door de trage respons van de overheden, zo'n tien jaar, terwijl de zombieplaag en het verhaal errond op het witte doek slechts enkele weken lijkt te duren. De wereld wordt er op belachelijk korte tijd onder de voet gelopen.

Die gejaagdheid kwam ook tot uiting in de transformatie tot zombie na een beet: in het boek gebeurt dat over een periode van enkele weken, in de film bijna onmiddellijk.

Tijdssprong in het boek

Het einde gaan we niet verklappen, maar ook dat wijkt af van het boek. In het boek neemt het verhaal op het einde een tijdssprong van twintig jaar. De mensheid is dan hoopvol dat het virus uiteindelijk overwonnen zal worden.
 
Uiteindelijk strookt de film nog op veel meer punten niet met het boek. Het gaat zelfs zover dat geen sterveling de film zou linken aan het boek van Brooks, mocht de filmversie een compleet andere titel hebben gekregen.

Bekijk ‘World War Z’ op zaterdag 1 mei om 22u op VTM, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil! ‘World War Z’ staat overigens ook in de VOD-catalogus van Proximus Pickx. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top