Kan Holstein Kiel tegen Dortmund nog eens stunten in de Duitse beker?

Sport | Holstein Kiel is dit seizoen de grote verrassing in de halve finales van de Duitse beker. De beul van Bayern München, dat in de tweede afdeling uitkomt, komt deze keer in de halve finales uit tegen Borussia Dortmund. Holstein Kiel is een historische club in het Duitse voetbal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bijna niemand gaf Kieler SV Holstein 1900, in de volksmond Holstein Kiel, ook maar één kans voor hun wedstrijd tegen Bayern München in 1/16e finales van de Duitse beker. Vooral omdat die partij slecht begon voor de Noord-Duitse club, want ze kwamen twee keer op achterstand. Maar Kiel kwam telkens terug en maakte in de allerlaatste minuten van de reguliere speeltijd gelijk dankzij zijn verdediger en aanvoerder Hauke Wahl. Na een doelpuntloze verlenging was het de tweedeklasser die na strafschoppen als de winnaar uit de strijd kwam.

In de volgende ronde werd reeksgenoot Darmstadt ook uitgeschakeld na strafschoppen. In de kwartfinales kregen ze met derdeklasser Rot-Weiss Essen een haalbare kaart voorgeschoteld. Er werd vlot met 0-3 gewonnen, waardoor het dus naar de halve finales doorstootte. Daar wacht met Dortmund een nieuwe topclub.

Duitse landstitel

Holstein Kiel is het resultaat van een fusie in 1917 tussen twee voormalige lokale clubs. Een van hen, FV Holstein 1902, toonde zich vanaf het begin bijzonder efficiënt en won de Duitse landstitel in 1912. Na de fusie moest de club wachten tot 1926 om de Noord-Duitse titel in de wacht te slepen. Vier jaar later werd het opnieuw nationaal landskampioen, wat tot de dag van vandaag hun beste resultaat in meer dan negentig jaar is.

De Tweede Wereldoorlog was een keerpunt in de geschiedenis van de club. Hierna herwon Kiel nooit zijn oude glorie en in 1963 werd de club niet geselecteerd om lid te worden van de Bundesliga, de nieuwe elite van het Duitse voetbal. Ze traden sindsdien nooit meer aan op het hoogste niveau en gleden af naar de lagere reeksen van het Duitse voetbal.

Binnenkort terug in de Bundesliga?

De laatste jaren lijkt Holstein Kiel terug de weg naar boven te hebben ingezet. Sinds 2013 slaagde het in vier jaar tijd om terug te keren naar de tweede Bundesliga. In 2018 eindigde het daar derde, maar Wolfsburg was te sterk in de play-offs. Dit seizoen vechten de troepen van Ole Werner nog steeds voor promotie samen met Bochum, Greuther Fürth, Hamburg en Düsseldorf.

Vooraleer ze denken aan een historische terugkeer naar het hoogste niveau, moet Holstein Kiel nog de topper tegen Dortmund afwerken. De ploeg van Thorgan Hazard, Axel Witsel en Thomas Meunier schakelde hen in 2012 al eens uit in de kwartfinale. Het is aan Lee Jae-sung en zijn teamgenoten om wraak te nemen.

Volg de halve finales van de Duitse beker aanstaande vrijdag en zaterdag op ARD (kanaal 200)

Vrijdag 30 april
Werder Bremen - RB Leipzig: vanaf 20u15

Zaterdag 1 mei
Dortmund - Holstein Kiel: vanaf 20u15

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top