Artiest van de week: de Gentse indiepopband ‘Ivy Falls’

Muziek | Of Fien Deman, zangeres van de Gentse indiepopband ‘Ivy Falls’, veel naar ‘Mount Kimbie’ geluisterd heeft, weten we niet. Vast staat wel dat de sound van ‘Ivy Falls’ ons sterk doet denken aan de muziek van het Britse elektronica duo. Maar dan vergeten we de intimiteit, melancholie en euforie die zangeres Deman in elk nummer aan de man brengt en vergeten we plots al onze zorgen.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het duurde naar eigen zeggen een hele tijd voordat de Gentse zangeres Fien Deman in haarzelf begon te geloven, maar in 2015 draaide ze dan toch de knop om: toen stampte ze de band ‘Ivy Falls’ uit de grond en begon het werk aan haar allereerste plaat.

Samen met Trui Amerlinck (Tsar B), Simon Raman (Steiger) en Xavier De Clercq (Sleepers' Reign) brengt Deman zweverige popmuziek die gekruid is met een vleugje elektronica en snuifjes nostalgie. In 2017 bracht de band een allereerste EP uit, genaamd ‘Mean Girls’ en daarmee trok Deman meteen heel wat aandacht.

De muziek van de eerste EP klinkt ingetogen, verlegen en bij wijlen euforisch. “Maar dit is echt de muziek die ik wil maken”, klonk het bij Deman bij de voorstelling van haar eerste plaat. “Ik hoop dat de liedjes kleur kunnen brengen op zelfs de meest donkere dagen want daar gaan mijn teksten tenslotte over. Op zeer nostalgische wijze kijk ik met mijn muziek uit naar een toekomstbeeld vol euforie”, aldus de 26-jarige Gentse zangeres.

Concertfilm

Nostalgie en euforie zijn exact de stemmingen die het lied ‘Gold’ bij de luisteraar oproept. Maar ‘Ivy Falls’ laat zich gelukkig niet in hokjes stoppen. We kunnen de band een beetje vergelijken met de bands ‘Deptford Goth’, ‘Bibio’ en zelfs ‘Mount Kimbie’ maar toch staat ‘Ivy Falls’ ook geheel op zichzelf dankzij de prachtige stem van Deman.

In november 2019 kwam de band uit met een tweede EP: ‘The Light’. Hierin werd gekozen voor een aanpak die iets directer was, al moeten we toegeven dat de heerlijke melancholie en dromerigheid van weleer nog steeds de basis vormt van de sound van ‘Ivy Falls’. Als we één tip mogen geven dan is het wel de cover van ‘Thunder’ die opgenomen werd in een verlaten kapel. Van dit nummer krijg je spontaan kippenvel.

Momenteel is zangeres Deman druk in de weer met een nieuw album. Ze verklapte bovendien al dat er in de zomer een miniconcertfilm uitkomt, inclusief nieuwe nummers. We kunnen enkel maar hopen dat ‘Ivy Falls’ de lijn van haar vroegere muziek doortrekt, maar zijn ervan overtuigd dat dat wel goed komt.
 

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top