'The Snowman' op VTM4: hoe gerommel achter de schermen de film naar z'n ondergang leidde

Films | Vanavond zendt VTM4 om 20u40 'The Snowman' uit, de psychologische thriller uit 2017 met Michael Fassbender, Val Kilmer en Charlotte Gainsbourg, over een mysterieuze verdwijningszaak. De opnames hebben heel wat voeten in de aarde gehad. De beproeving die de opnames waren had zijn weerslag op het witte doek: 'The Snowman' zag zwarte sneeuw aan de filmkassa's en werd afgekraakt door de filmpers. Een reconstructie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wanneer Harry Hole, hoofddetective van een gespecialiseerde misdaadeenheid, de verdwijning van een vrouw tijdens de eerste sneeuwval van de winter onderzoekt, vreest hij dat een ongrijpbare seriemoordenaar weer actief is. Met de hulp van een briljante nieuwe collega legt de agent een verband tussen zaken van tientallen jaren geleden en deze lugubere nieuwe zaak. Ze moeten de gewetenloze dader opsporen voordat het weer gaat sneeuwen en hij opnieuw zal toeslaan.

De plot van 'The Snowman' lijkt helder en eenduidig, de opnames die begin 2016 plaatsvonden in Noorwegen waren dat allesbehalve. Het begon al bij de aanstelling van een regisseur: Martin Scorsese toonde in 2011 al interesse, maar haakte uiteindelijk af. In 2015 werd Tomas Alfredson aangesteld. Het project lag vervolgens een hele poos stil omdat er geld gevonden moest worden. Toen dat geld er eindelijk was, kwam de productie "een beetje overhaast" op gang, dixit Alfredson.

Verdampende verhaallijnen

De verwachtingen ten aanzien van Tomas Alfredson, die naam had gemaakt als regisseur van 'Let The Right One In' en 'Tinker Tailor Soldier Spy', waren hooggespannen. Uiteindelijk strandde 'The Snowman' op een schamele 24% op Rotten Tomatoes, en op 5,1 op IMDb. Hoe is het zo fout kunnen lopen?

"Het begon heel abrupt: plots kregen we het bericht dat er geld was gevonden, en dat de opnames van start konden gaan", aldus Alfredson in een verrassend open interview op de Noorse televisie. Hij kreeg nooit het volledige plaatje mee, omdat de voorbereidingen in zeven haasten verliepen. De opnames zelf waren rampzalig gepland: toen de crew aan de eindmontage begon, ontdekte Alfredson dat ze maar 10 tot 15 procent van het script hadden gefilmd. De rest ontbrak. 

Een jaar later vonden er reshoots plaats in Londen, om de ontbrekende scènes op beeld vast te leggen. Volgens IMDb werden die reshoots uitgevoerd door een volledig nieuwe crew: een indicatie van hoe omvangrijk die wel niet geweest zijn. Het script zou ook meerdere malen herschreven zijn. Aan het eindresultaat is duidelijk te zien dat de productie gehaast en rommelig was, aldus critici. Sommige uitgezette plotlijnen gaan nergens naartoe en lijken in het ijle te verdampen – alsof iemand ze over het hoofd gezien heeft. Personages worden geïntroduceerd en verdwijnen vervolgens als een dief in de nacht uit het verhaal; hun lot wordt nooit verder toegelicht. Ze lijken vergeten.

Seks op de tonen van Sigur Rós

Daarnaast werden voor 'The Snowman' heel wat bedenkelijke creatieve keuzes gemaakt. Zo moest Chloe Sevigny haar eigen tweelingzus spelen tijdens één enkele scène die op de lachspieren werkt. En wat te denken van de keuze voor het beruchte nummer 'Popcorn' op de soundtrack van de film? En van de ongemakkelijke, tenenkrullende 'seksscène' tussen Gainsbourg en Fassbender – met kleren aan jawel, want het moest netjes blijven – op de tonen van Sigur Rós?
 

Indertijd promootte Alfredson zijn film met de woorden: "Ik zou willen dat kijkers fysiek reageren op de film. Ze moeten bang worden, of lachen, of zweten. Dan weet je dat je geslaagd bent in je opzet."

Eén op drie is niet slecht, denken we dan.

Bekijk 'The Snowman' op  28 april om 20u40 op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top