International Dance Day: de grootste trend uit videoclips

Op 29 april staat de hele wereld in teken van dans. International Dance Day is een feest voor dansers van alle genres. Naast de alombekende stijlen als hiphop, jazz of ballet, laten we ons ook inspireren door bepaalde videoclips. Proximus Pickx dook in een paar dansroutines, die jij vast kent van deze catchy nummers.

Gangnam Style - Psy

'Gangnam Style' staat bovenaan de lijst van populairste dansrages op sociale media. De Koreaanse single werd in de zomer van 2012 uitgebracht door de Koreaanse artiest Psy. Psy, een relatief onbekende K-pop artiest, werd in één klap een wereldwijde internetsensatie. De videoclip ging viraal en plots maakte iedereen, van de Evian baby's tot de Amerikaanse marine, zijn eigen versie van het iconische dansje. Zelfs nu hoef je niet ver te graven in je geheugen om het dansje te kunnen uitvoeren.

Thriller - Michael Jackson

Deze kon niet in de lijst ontbreken. Michael Jacksons iconische ‘Thriller’ werd uitgebracht in 1983. In de clip danst de zanger met een horde zombies, terwijl hij zelf in een zombie verandert. De video werd door MTV uitgeroepen tot de beste video en werd meer dan 139 miljoen keer bekeken op YouTube. De bijbehorende LP werd het best verkochte album in de muziekgeschiedenis met meer dan 100 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Vooral de dansmove waarbij je zijdelings wandelt met zombie-achtige klauwen in de lucht, blijft iedereen bij.

The Harlem Shake

Tijd voor de vreemdste ‘dans’-hype in de lijst. De originele Harlem Shake was een straat- en hiphopdans die zijn oorsprong vond in Harlem, New York City in de jaren 1980. Maar in 2013 werd The Harlem Shake een internetmeme in de vorm van een video die het internet overspoelde. Het opzet is simpel: in het eerste deel van de video danst één persoon, maar vanaf de ‘drop’ staat het beeld vol met mensen die dansen in de gekste kleren en op de raarste manieren. Kantoren, universiteiten, beroemdheden en zelfs het Noorse leger en The Simpsons creërden hun eigen versies.

Cha Cha Slide - DJ Casper

Ging je wel eens naar fuiven in de vroege jaren 2000? Dan kan het niet anders dat je deze knaller gehoord hebt. 'Cha Cha Slide' van DJ Casper kwam uit in 2000 en zette iedereen aan het dansen. Het handige aan dit nummer? De tekst is letterlijk de uitleg van het bijhorende dansje, geen stress dus als je het nog niet kent. “Slide to the left, slide to right, criss cross!”

Macarena - Los del Rio

Een feestje is pas geslaagd als iedereen van zijn stoel is gekomen om te dansen. Maar hoe doe je dat? De Spaanse groep Los de Rio vond het antwoord: de ‘Macarena’. Het nummer zag het levenslicht in 1993 en is sindsdien nooit meer uit ons geheugen verdwenen. Het dansje zelf is simpel en repetitief, waardoor iedereen het makkelijk kan uitvoeren. ‘Macarena’ was zo succesvol dat het op de eerste plaats in de Billboard's All Time Latin Songs lijst belandde.

Muziek

Bekijk alles
Top