‘Amazing Grace', Aretha Franklins mythische concert uit de vergetelheid gehaald

Het duurde bijna een halve eeuw om ‘Amazing Grace’ te maken. De documentaire, gefilmd in 1972, toont Aretha Franklin op het hoogtepunt van haar roem. Exact 54 jaar geleden, op 29 april 1967, liet ze haar nummer 'Respect' los op het publiek. De perfecte gelegenheid om de film te ontdekken, net voor de komst van de biopic 'Respect' deze zomer.

In 1972 had Aretha Franklin net Europa veroverd. Haar nummer ‘A Brand New Me’ had het festivalpubliek in vervoering gebracht. In Los Angeles nam de souldiva veertien nummers op in een intieme kerk in de wijk Watts. Begeleid door haar majestueuze koor blonk ze uit op de top van haar kunnen met een uiterst zuivere gospel. Het dubbele live album werd legendarisch. Haar vinyl 'Amazing Grace' is het best verkochte album aller tijden in zijn genre en is een absolute triomf in Aretha's carrière.
 
Het bewogen concert werd volledig gefilmd door de jonge regisseur die door Warner Bros was gestuurd, Sydney Pollack. Na het succes van de muziekdocumentaire 'Woodstock', roken de studio's een goede deal en maakten deze film. Maar het werd een ramp. Het technische team gooit alles door elkaar en synchroniseert de beelden en de geluidsopnamen niet. De beelden raken uiteindelijk in vergetelheid in de archieven tot in de jaren 1990.
 

Release van 'Respect’ in augustus

In dat jaar wilde Alan Elliott, een jonge producer, de schat weer tot leven brengen door hem te digitaliseren. Ook hier stuitte hij op een obstakel: Aretha Franklin sprak haar veto uit over de uitzending van deze beelden. De reden voor de weigering is nog steeds zeer mysterieus. In 2018 overleed ze aan alvleesklierkanker, waardoor 'Amazing Grace' weer vrij kwam en mensen de beelden eindelijk konden zien. In de docu zien we Mick Jagger en Charlie Watts die uitbundig applaudisseren tijdens het concert. The Rolling Stones’ frontman beschreef het concert als een "magisch optreden waar je haar rechtop van ging staan”.
 
De film 'Respect', die het leven van de soulster volgt van haar kindertijd tot aan het sterrendom, zou oorspronkelijk al vorig jaar zijn uitgebracht, maar daar stak de coronacrisis een stokje voor. De speelfilm, geregisseerd door Liesl Tommy, zal nu in de bioscoop te zien zijn vanaf 11 augustus 2021. Jennifer Hudson kruipt in de huid van Aretha Franklin, die voor haar overlijden zelf nog meewerkte aan het project.
 
‘Amazing Grace’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Films

Bekijk alles
Top