Daniel Kaluuya heeft de Oscar voor de beste mannelijke bijrol gewonnen voor zijn rol in " Judas and the Black Messiah". Kenners hadden voorspeld dat Kaluuya de award zou wegkapen.
In zijn speech bedankte Kaluuya Fred Hampton, de leider van de Black Panthers in Chicago in de jaren zestig, die hij speelt in de film. "Wat een man. Hoe gezegend zijn we om in een tijdperk te leven waarin hij geleefd heeft. Hij was 21 jaar op deze aarde en heeft een manier gevonden om de kinderen eten te geven, hen te onderwijzen, gratis medische zorgen te geven, tegen alle verwachtingen in", aldus Kaluuya. "Hij heeft mij geleerd hoe ik van mezelf moet houden, en die liefde stroomt over naar de zwarte gemeenschap en andere gemeenschappen. We hebben geleerd hoe machtig eenheid is. Wanneer zij 'verdeel en heers' spelen, zeggen wij: 'verenig je en stijg boven hen uit'."

"Judas and the Black Messiah" vertelt hoe Fred Hampton verraden werd door FBI-informant William O'Neal. Die laatste wordt vertolkt door Lakeith Stanfield, die eveneens genomineerd was voor de Oscar voor beste mannelijke bijrol. De andere genomineerden waren Sacha Baron Cohen ("The trial of the Chicago 7"), Leslie Odom Jr. ("One night in Miami...") en Paul Raci, voor de Belgische coproductie "Sound of Metal")