De Deense film "Another Round" heeft de Oscar voor beste buitenlandse film gewonnen. De twee films met Belgische acteurs grijpen dus naast het beeldje.
"Antother Round" (of "Druk" in het Deens) van Thomas Vinterberg met Mads Mikkelsen gaat over vier vrienden, allen leerkrachten in het middelbaar onderwijs, die de theorie testen dat hun leven beter zou worden als ze constant alcohol in hun bloed hebben. Vinterberg, de regisseur van "Festen" en "Jagten",is ook nog genomineerd in de categorie beste regisseur. De film won eerder deze maand al een BAFTA voor de beste niet-Engelstalige film.
In deze categorie waren ook twee films met een Belgische acteur genomineerd, die dus naast een Oscar grepen.
Het Tunesische "The Man Who Sold His Skin" vertelt het verhaal van Sam Ali, een Syrische man die vanwege de oorlog naar Libanon gevlucht is. Hij wil graag doorreizen naar z'n vriendin, maar die zit in Parijs. Om die reis te kunnen ondernemen, laat hij het Schengenvisa op z'n rug tatoeëren door een kunstenaar, gespeeld door Koen De Bouw. Ook Monica Bellucci speelt een rol in de film.
Johan Heldenbergh speelt dan weer een bijrol in "Quo vadis, Aida", een film over de val van Srebrenica en de daaropvolgende genocide, gepleegd door Bosnisch-Servische troepen. Die kostte meer dan 7.000 moslimjongens en -mannen het leven. Heldenbergh vertolkt de Nederlandse commandant Thom Karremans.
Ook "Better Days" uit Hongkong en "Collective" uit Roemenia waren genomineerd voor de Oscar.