In Union Station in Los Angeles komen de genomineerden voor de Academy Awards zondagavond (plaatselijke tijd) aan op de rode loper. De uitreiking van de Oscars vindt dit jaar uitzonderlijk plaats in LA vanwege de coronapandemie. Slechts 170 mensen zijn welkom voor de ceremonie.
Dit jaar zijn enkel de genomineerden welkom op de ceremonie, met maximaal één gast. De uitreiking wordt dus soberder dan anders, maar speeches via Zoom of andere platformen zijn wel uit den boze. De aanwezigen werd gevraagd om zich de afgelopen tien dagen zo goed af te zonderen en hun temperatuur wordt gecheckt bij aankomst. Ter plaatse zijn er ook sneltests ter beschikking. De gasten moeten geen mondmasker dragen wanneer de camera's draaien.
De uitreiking van de Oscars begint om 02.00 uur Belgische tijd. "Mank" van David Fincher, een zwart-witfilm die de gouden eeuw in Hollywood belicht, maakt met tien nominaties kans op de meeste Oscars. Verwacht wordt echter dat "Nomadland" met Frances McDormand verschillende "grotere" awards zal binnenhalen, waaronder die voor beste film, beste actrice en beste regisseur. Chloé Zhao kan als tweede vrouw ooit het beeldje voor de beste regisseur winnen, en als eerste niet-blanke vrouw.
Er zijn dit jaar ook enkele Belgische tintjes. Zo kan Bert Hamelinck van productiehuis Caviar met "Sound of Metal" als eerste Belgische producer de Oscar voor de beste film winnen. De film werd in totaal zes keer genomineerd. Ook zijn twee films met Belgische acteurs genomineerd voor de beste buitenlandse film: het Tunesische "The Man Who Sold His Skin" met Koen De Bouw en het Bosnische "Quo vadis, Aida" met Johan Heldenbergh.