Onze selectie van de beste westernfilms

Films | Met zijn cowboys, explosieve scènes, pistolen, paarden, boerderijen of ‘ranches’ en typische woestijnstadjes, heeft het westerngenre ons altijd doen dromen van het mythische, verre Amerika uit vervlogen tijden. Van de grootste klassiekers tot de nieuwigheden van de afgelopen jaren: Proximus Pickx heeft voor jou de beste westernfilms geselecteerd waarmee je een paar avondjes kan ontsnappen naar het verre westen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Django Unchained

‘Django Unchained’, zoals de naam suggereert, volgt het verhaal van een vrijgelaten slaaf genaamd Django. Het begint allemaal in het zuiden van de Verenigde Staten, op het moment dat een zekere Dr. King Schultz (een Duitse premiejager) de slaaf aankoopt omdat die laatste hem kan helpen bij het vinden van de Brittle-broers, twee gezochte moordenaars die toevallig ook als slavendrijver werken op een plantage. De twee mannen sluiten een pact: als Django de dokter helpt de misdadigers te vinden zal hij zijn vrijheid terugkrijgen, en herenigd worden met zijn vrouw – die als slaaf aan een andere plantagehouder werd verkocht. Deze prent werd geregisseerd door Quentin Tarantino. We zien Jamie Foxx in de rol van Django, de onnavolgbare Christoph Waltz als dr. Schultz, maar ook Leonardo Di Caprio als een absoluut onvergetelijke slechterik.

Tip: als je deze film wel kan smaken, probeer dan zeker ook het recentere ‘The Hateful Eight’ – eveneens een western van Tarantino.

‘Django Unchained’ is beschikbaar op Netflix en tot 6 augustus in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Godless

Laat je meeslepen door deze miniserie van zeven afleveringen, in het hart van het verre westen. ‘Godless’ werd uitgebracht in 2017 en draait rond een ‘outlaw’ die met zijn bendeleden een hele regio terroriseert. De man in kwestie is op zoek naar een voormalige metgezel, die een nieuw leven heeft opgebouwd in een door vrouwen bevolkte stad. Deze alom geprezen miniserie brengt de grote westernklassiekers weer tot leven. ‘Godless’ kan je terugvinden op netflix.

Concrete Cowboy

Deze kwam nog maar net uit op Netflix. ‘Concrete Cowboy’ volgt de reis van een tiener die zijn thuisstad Detroit verlaat om de zomer door te brengen met zijn vader, die hij nauwelijks kent. Hij ontdekt dan een heel andere wereld dan de zijne: een gemeenschap van zwarte cowboys in Philadelphia. Om deze film te maken, putte regisseur Ricky Staub eigenlijk uit het werk van schrijver Greg Neri, en met name uit het boek ‘Ghetto Cowboy’ (2009).

Geronimo

‘Geronimo’, vaak omschreven als een ‘flamboyante’ western, is eigenlijk gebaseerd op echte gebeurtenissen. Dit is het verhaal van een Apache-rebel die in 1886 in Arizona werd gearresteerd, samen met zijn troepen. Hij zal er een echte vrijheidsstrijd voeren, vastbesloten om de onrechtvaardigheden te wreken waarvan zij het slachtoffer zijn. De krijger Geronimo neemt het op tegen het Amerikaanse leger, dat duizenden manschappen inzet om hem gevangen te nemen. Deze film, geregisseerd door Walter Hill in 1993, is een van de grote klassiekers van het genre geworden. ‘Gernonimo’ is ook beschikbaar op Netflix.

The Good, the Bad and the Ugly

Dit is wellicht de meest iconische, tijdloze western ook gemaakt: ‘The Good, the Bad and the Ugly’ van Sergio Leone, met de grote Clint Eastwood en meerdere scènes die legendarisch zijn geworden in de geschiedenis van de cinema. Tijdens de burgeroorlog komen een premiejager en een gezochte crimineel tot een overeenkomst. Blondin, de eerste, levert Tuco, de tweede, af bij de autoriteiten en strijkt de premie op. Maar wanneer Tuco op het punt staat te worden opgehangen, bevrijdt Blondin hem en gaan de twee vrienden hun truukje elders herhalen. De rest van het verhaal is bekend bij grote westernfans…

Ook de extreem herkenbare soundtrack van filmcomponist Ennio Morricone valt niet meer weg te denken uit de filmgeschiedenis. Leuk weetje: Diezelfde beroemde componist werd ook ingeschakeld door niemand minder dan… Quentin Tarantino, en dat voor de muziek van ‘The Hateful Eight’.
 
‘The good, the Bad and the Ugly’ is beschikbaar op Netflix en tot 2 oktober in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Rio Bravo

In deze western stelen twee onbetwiste meesters van het genre de show: John Wayne en Dean Martin. Aan de andere kant van de camera staat ook de geweldige Howard Howks. In een klein stadje in het verre westen weet sheriff John Chance de gevaarlijke crimineel Nathan Burdette achter de tralies te zetten. De handlangers van Burdette zijn echter vastbesloten om hun leider te bevrijden en besluiten de gevangenis te omsingelen... De film, in 1959 uitgebracht, dompelt je helemaal onder in het typische western-universum.
 
'Rio Bravo' is tot 30 juni beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

News of the World

We ronden af met nog eens een recentere titel (uit 2020), ook terug te vinden op Netflix. In de hoofdrol zien we Tom Hanks, veteraan en kapitein uit de Amerikaanse burgeroorlog. Zijn pad kruist dat van een ontvoerd 10-jarig meisje. De kapitein stemt ermee in om het meisje terug te brengen naar haar familie en onderneemt daarvoor een lange reis dwars door Texas. De weg door Texas blijkt gevaarlijk en vol onverwachte ontmoetingen. Als je ‘Captain Phillips’ leuk vond, ook weer met Tom Hanks, dan zal je wellicht ‘News of the world’ kunnen waarderen. Het is namelijk dezelfde regisseur, Paul Greengrass, die aan het roer stond van beide producties.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top