Woensdagavond neemt Manchester City het op tegen Paris Saint-Germain. De Parijzenaars lijken in topvorm te verkeren en het koningskoppel Mbappé en Neymar speelt de pannen van het dak. Om al dat aanvallende geweld af te stoppen kan Pep Guardiola rekenen op een ruw verdedigend talent in zijn team: João Cancelo.

Ja, hoor. Paris Saint-Germain heeft zijn zinnen gezet op de Beker met de Grote Oren. De rijkste voetbalclub van Parijs staat voor het eerst sinds lang in de halve finales van de UEFA Champions League. De ploeg van coach Mauricio Pochettino schakelde het grote FC Barcelona uit door in Catalonië te gaan winnen met 1-4 en legde enkele weken later ook Bayern München over de knie in München met 2-3.

Tijdens deze wedstrijden viel vooral op hoe gemakkelijk de aanvallers van PSG de weg naar het doel vonden. Tijdens de laatste vier wedstrijden scoorde PSG maar liefst acht keer, waaronder vijf doelpunten van voetbalwonder Kylan Mbappé. Manchester City bezoekt komende woensdag dus een ploeg in vorm die graag aanvalt, en laat dat nu net de drang zijn die Pep Guardiola ook aan zijn spelers meegeeft.

Pletwals City

Manchester City heeft er, in vergelijking met PSG, een makkelijker parcours opzitten in Europa. The Citizens schakelden Borussia Mönchengladbach en Dortmund uit en staan voor het eerst met Pep Guardiola in de halve finales van de Champions League. In de nationale competitie loopt het ook gesmeerd: City speelt weer vrank en vrij voetbal en overklast de meeste ploegen uit de Premier League, ook al laten ze hier en daar een steekje vallen. 

De de motor van de pletwals uit Manchester lijkt dus opnieuw te zijn aangeslagen en die zal ook nodig zijn wil City de match in handen kunnen nemen tegen de al even aanvallende Parijzenaars. Mochten Kevin De Bruyne en co. toch voor even moeten terugplooien in Parijs, dan kunnen ze maar beter rekenen op een ijzersterke defensie. Eén pionnetje mag Guardiola dan zeker niet vergeten opstellen: João Cancelo.

Leren verdedigen in Italië

Als verdediger in een ploeg van Pep Guardiola moet je ook kunnen aanvallen. Het is namelijk op die manier dat de Catalaanse coach zijn tegenstanders uit verband speelt. Laat die aanvallende impulsen bovenop de verdedigende branie nu net de kwaliteiten zijn van 26-jarige Portugese rechtsback Joao Cancelo. 

Cancelo kwam in 2019 over naar Manchester City nadat hij het goede weer had gemaakt bij zowel Inter Milaan als Juventus. Daar, in Italië, leerde de jonge verdediger tactische discipline bovenop zijn puike techniek als verdediger. De toenmalig coach van Juventus, Massimiliano Allegri, vond zelfs dat Cancelo de beste verdediger ter wereld kon worden. “Als hij nog een paar kleine stapjes kon zetten in zijn ontwikkeling”.

Cancelo leerde dus verdedigen in Italië en die kwaliteiten zal Manchester City hoogstwaarschijnlijk kunnen gebruiken tegen Paris Saint-Germain. Niet om enkel terug te plooien, maar ook om naar het doel van de tegenstander te kunnen trekken wanneer er zich geringe kansen voordoen. Hopelijk heeft Pep Guardiola dezelfde blik op de zaak en trekt hij het Portugese witte konijn, João Cancelo, woensdagavond in Parijs uit zijn Catalaanse hoed.

Het programma van de komende halve finales:
 
Dinsdag 27 april
Real Madrid - Chelsea: vanaf 20u15 op Proximus Sports 1.
 
Woensdag 28 april
Paris Saint-Germain - Manchester City: vanaf 20u15 op Proximus Sports 1
 
Volg de Champions League het hele seizoen lang volledig en exclusief op de Proximus Sports-kanalen, beschikbaar in de All Sports-optie van Proximus Pickx.
 
Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!