Deze hitsongs zijn geïnspireerd door klassieke muziek

Wist je dat heel wat bekende popsongs eigenlijk geïnspireerd zijn door... klassieke muziek? De kans is groot dat het je nooit was opgevallen, maar Proximus Pickx heeft er een aantal voor jou op een rijtje gezet.

‘All by myself’ van Eric Carmen (en later Céline Dion)

Probeer maar eens iemand te vinden die het refrein van deze song niet probleemloos uit volle borst kan meezingen… deze wereldhit groeide doorheen de jaren uit tot de ultieme power ballad! Een megahit die zijn muzikale thema vrijelijk ontleende aan het tweede deel van Rachmaninoffs pianoconcerto. Dit nummer dankt veel van zijn populariteit aan de meesterlijke vertolking van Celine Dion. Die enorme bekendheid kreeg nog eens een stevig duwtje in de rug toen Renée Zellweger het playbackte in de (ook al iconische) romantische komedie ‘Bridget Jones’s Diary’.

‘Everything’s gonna be alright’ van Sweetbox

Bijna 25 jaar geleden gooide de groep Sweetbox hoge ogen met hun onvergetelijke ‘Everything’s gonna be alright’. Liefhebbers of kenners van klassieke muziek zullen in de rapsong erg gemakkelijk de beroemde Ouverture nr. 3 in D van Johann Sebastian Bach (ook wel bekend als ‘Air on the G String’) herkennen. Het klassieke meesterwerk werd zonder veel aanpassingen geïncoporeerd in het nummer van Sweetbox.

‘It's now or never’ van Elvis Presley

Het nummer ‘O Sole Mio’, een vlaggenschip van de Napolitaanse folklore, maakt deel uit van het repertoire van alle grote tenoren – met Caruso en Luciano Pavarotti voorop. De Engelstalige bewerking, vereeuwigd door Elvis Presley onder de titel ‘It’s now or never’, heeft wereldwijd meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht.

‘Grace Kelly’ van Mika

Als we het hebben over de aria ‘Largo al factotum’, ontleend aan Gioachino Rossini’s ‘Il barbiere di Siviglia’ (of ‘De barbier van Sevilla’), weten operaliefhebbers meteen waar we het over hebben. En jij? Als dat nummer geen belletje doet rinkelen, luister dan naar ‘Grace Kelly’, Mika’s eerste grote hit, en zoek naar de gelijkenis.

‘Mad About You’ van Hooverphonic

Dit nummer, voor het eerst uitgebracht in het jaar 2000, wordt beschouwd als veruit de grootste hit van de Belgische groep Hooverphonic. De hit is over de hele wereld bekend en werd in veel films en series gebruikt, zoals ‘Cold Case’ of ‘The Umbrella Academy’. Deze “orkestrale” versie werd live uitgevoerd, met name door gebruik te maken van de melodie uit de slotscène van Tsjaikovski’s beroemde opera ‘Het Zwanenmeer’. Nationale trots!

Muziek

Bekijk alles
Top