The Shape of Water: een fantasyfilm die geïnspireerd werd door H.P. Lovecraft

Films |
Vanavond zendt VTM 3 'The Shape of Water' uit, een fantasyfilm uit 2017 van regisseur Guillermo del Toro met Sally Hawkins, Doug Jones, Michael Shannon en Octavia Spencer in de hoofdrollen. Kenners van het fantasygenre zullen ongetwijfeld opmerken dat deze film elementen bevat uit verschillende verhalen van H.P. Lovecraft, een Amerikaanse fantasy- en horrorschrijver. Proximus Pickx legt je uit waarom dit geen toeval is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

H.P. wie?

In tegenstelling tot vandaag genoot Howard Philips Lovecraft tijdens zijn leven in de eerste decennia van de twintigste eeuw weinig bekendheid. Hij verdiende aanvankelijk zijn brood als amateurjournalist maar wist met hulp van een vriend zijn horrorverhalen te publiceren in een pulpblad.
 
Wat Lovecraft bijzonder maakt, is dat hij graag samenwerkte met andere auteurs. In zijn beginjaren verbeterde Lovecraft vooral verhalen van collega-schrijvers. Later zou hij zelf tientallen horrorverhalen schrijven, maar bleef hij contact houden met zijn vakgenoten om ideeën uit te wisselen. Eén van de bekendste producten van die uitwisselingen is het Cthulhu-universum, een wereld waarin verschillende machtige goden de hoofdrol spelen. Lovecraft moedigde andere schrijvers aan om personages voor dit universum te ontwikkelen. 

Grote fan

In een interview met filmwebsite Indieweb onthult de Mexicaanse regisseur dat hij een groot fan is van H.P. Lovecraft. Zijn bewondering voor de schrijver is zo groot dat hij al jaren een zegelring draagt met de inscriptie "Miskatonic University", een verwijzing naar één van de verhalen van Lovecraft. "Ik draag deze ring sinds de verfilming van 'At the Mountains of Madness' is stopgezet. Dit is een nepring van een nepuniversiteit, maar ik zal hem dragen tot ik dat boek heb kunnen verfilmen. Misschien begraven ze mij wel met deze ring", aldus del Toro.
 
In 'At the Mountains of Madness' beschrijft H.P. Lovecraft de lotgevallen van een groep avonturiers die een expeditie naar Antarctica onderneemt. Wanneer ze een bergketen beklimmen, worden ze plots verschalkt door een onbekende levensvorm die al miljoenen jaren oud blijkt te zijn.

Inspiratie

Het is dan ook niet verwonderlijk dat 'The Shape of Water' elementen bevat van 'The Shadow Over Innsmouth', een verhaal dat H.P. Lovecraft in 1931 schreef. In de film werkt schoonmaakster Elisa in een overheidslaboratium in de jaren 1960. Daar ontdekt ze een amfibisch wezen. Wanneer ze ontdekt dat er experimenten op het wezen worden uitgevoerd, wil ze het bevrijden.
 
Een van de hoofdrollen in de film is voor een hybride mens-visachtig wezen. De manier waarop del Toro het wezen heeft vormgegeven, is gedeeltelijk gebaseerd op de beschrijving van de amfibische wezens in 'The Shadow Over Innsmouth'. Ook de rol van schoonmaakster Elisa, die verliefd wordt op het leven, lijkt zo gegrepen uit Lovecrafts verhalen.
 
Bekijk 'The Shape of Water' op  27 april om 22u55 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top