Legendarische wedstrijden: Club Brugge en Standard geven elkaar geen duimbreed toe tijdens spektakelmatch

Sport | Club Brugge domineerde het grootste deel van de reguliere fase van het seizoen 2017-2018. Maar in België wordt de titelstrijd pas beslecht in de play-offs. Standard versnelde in de finale eindsprint en voerde zo de druk op de Bruggelingen op, zoals tijdens het duel op 22 april 2018.

Bij de start van de play-offs in 2018 telde Club Brugge 34 punten na de halvering na de reguliere fase. Zes meer dan de tweede, Anderlecht, en 12 maar dan Standard, dat zich met de hakken over de sloot plaatste voor de eindfase van de competitie.

Club Brugge en Standard bekampen elkaar op de vijfde speeldag van de play-offs, en verkeren in een verschillend vormpeil. Club heeft twee zeges en evenveel nederlagen achter zijn naam, terwijl de Luikenaar negen op twaalf pakten. Door die boost staat Standard nu op een derde plaats, maar nog steeds op negen punten van de koplopers. Deze wedstrijd winnen zou betekenen dat ze die kloof verkleinen en – waarom niet – de titelhoop levend kunnen houden.

Een waanzinnige match

De ondernemende Bruggelingen stapelden de aanvallen op tijdens het matchbegin. In de achtste minuut veert Jan Breydel op wanneer Ruud Vormer Ochoa verschalkt. De doelman van Standard moest zich twintig minuten later opnieuw omdraaien na een rake kopslag van Wesley. Het antwoord van de Luikenaars laat niet lang op zich wachten: Carcela vindt Edmilson aan de tweede paal, die de aansluitingstreffer tegen de touwen werkt.

Standard lijkt terug te keren in de match, wanneer Diaby de bal vier minuten later over Ochoa in doel plaatst, en blauw-zwart zo weer twee goals voorsprong schenkt. Andermaal knokken de troepen van Sa Pinto zich terug in de match: op vijf minuten van de rust krult Edmilson het leer wondermooi in de verste winkelhaak en staat het 3-2. De tweede helft beloofde razend spannend te worden.

Cop is reddende engel voor Standard

Standard kwam op gelijke hoogte na het uur, met een lage schuiver van dichtbij van Renaud Emond. Diezelfde Emond beging op tien minuten van het einde handspel in zijn eigen rechthoek. Diaby bedankte met een rake elfmeter en bracht Club zo weer op voorsprong. Maar de bezoekers haalden alles uit de kast om nogmaals gelijk te maken: op de allerlaatste stilstaande fase komt de bal in een flipperkast terecht in de zestien, waarna het leer voor de voeten van Cop belandt, die niet twijfelt.

Zo veroverde Standard alsnog een punt op Club, waardoor het tot op vier punten naderde. Een duel onder hoogspanning op Sclessin tussen beide ploegen op de negende speeldag eindigde op 1-1 na een omstreden doelpunt van Vossen, waardoor Club Brugge zijn vijftiende landstitel mocht vieren.

Fan van onze reeks? Lees over de kampioenenmatch van Anderlecht tegen Zulte Waregem.