In samenwerking met vijf internationale sportfederaties en verschillende uitgevers van videospelletjes organiseert het Internationaal Olympisch Comité (IOC) van 13 mei t.e.m. 23 juni de Olympic Virtual Series, het eerste esportsevenement dat een Olympische licentie krijgt.

 

Het is nogmaals een toenadering tussen twee zusterdisciplines, en een langverwachte, die het IOC gisteren aankondigde. Sport en esports kruisen elkaar opnieuw en dit keer in de aanloop naar een wereldberoemd evenement: de Olympische Spelen. In de weken die voorafgaan aan de hoogmis van de verschillende sporten zal het Olympisch Comité zich namelijk verenigen met vijf internationale sportfederaties en verschillende uitgevers van videospelletjes om het publiek de Olympic Virtual Series aan te bieden!

Deze reeks competities, gespeeld op vijf titels, begint op 13 mei en duurt tot 23 juni. Het evenement zal “liefhebbers van virtuele sporten, esports en videospelletjes van over de hele wereld samenbrengen om zich te richten op een nieuw Olympisch publiek, terwijl de ontwikkeling van fysieke en niet-fysieke vormen van sport wordt aangemoedigd”.

De games die ons te wachten staan op de Virtual Olympic Series zijn de volgende:

eBaseball Powerful Pro Baseball 2020, Konami Digital Entertainment (World Baseball Softball Confederation – WBSC)
Zwift, Zwift inc. (Union Cycliste Internationale – UCI)
ErgRace Online (World Rowing – roeien)
Virtuele Regatta, Virtual Regatta SAS (World Sailing – zeilen)
Gran Turismo, Polyphony Digital (Fédération Internationale de l’Automobile – FIA)

Natuurlijk zal elk evenement een eigen vorm en concept hebben om de echte sport zo dicht mogelijk te benaderen. De specifieke regels zullen beschikbaar zijn op door de uitgevers opgezette platforms. Voor meer informatie zal je ook online terechtkunnen op www.olympicchannel.com. De evenementen zullen zo inclusief mogelijk zijn en voor iedereen openstaan. Elke deelnemer zal van thuis uit kunnen deelnemen of vanuit verschillende trainingsfaciliteiten.

Het evenement zou in de toekomst verder moeten evolueren. Verschillende internationale federaties, zoals de FIFA (Fédération Internationale de Football Association), de FIBA (Fédération Internationale de Basketball), de Internationale Tennisfederatie (ITF) en Word Taekwondo (WT) zijn enthousiast en zien een toekomstige deelname ook wel zitten.

Copyright afbeelding: Internationaal Olympisch Comité