Nadat paars-wit twee jaar op rij de kwalificatie voor Europa misliep, zal de club volgend seizoen weer in een Europese bekercompetitie te zien zijn. De Brusselaars hebben alles in eigen handen om in play-off 1 op het podium te eindigen.
Anderlecht en Europa: het is een liefdesverhaal dat heel lang teruggaat. Paars-wit sleepte in de clubgeschiedenis meerdere Europese bekers in de wacht, wat de traditieclub tot één van de meest bekroonde maakt op het Oude Continent. Desalniettemin hebben de supporters van Anderlecht de jongste twee seizoenen zonder Europees voetbal moeten leven in het Astridpark.
 
Maar dit jaar nestelde de ploeg zich onder de hoede van Vincent Kompany in de top vier na de reguliere competitiefase, en door de bekerwinst van Racing Genk is paars-wit al verzekerd van Europees voetbal. Bovendien heeft Anderlecht enkele troeven in huis om aanspraak te maken op een podiumplaats in play-off 1.
 
Mooie dynamiek
 
Na een wisselvallig seizoensbegin, met uitslagen die consistentie ontbeerden, heeft het Anderlecht van Kompany de rug gerecht en het niveau opgedreven in de laatste rechte lijn. Paars-wit vond net op tijd regelmaat en stabiliteit, en stond er op de grote momenten. De huidige dynamiek is positief en tilt de ploeg naar omhoog, terwijl bij Oostende – lange tijd de grootste concurrent van Anderlecht voor een stek in play-off I – het omgekeerde waar was.
 
Anderlecht bulkt van het vertrouwen nu de eerste doelstelling bereikt is, maar toch is de druk rond de club niet verdwenen. Het moet nu bevestigen in de play-offs, om het seizoen in schoonheid en met een goed gevoel af te sluiten. De positieve lijn van de voorbije maanden moet doorgetrokken worden.
 
Uitmuntend rapport tegen de top
 
Anderlecht heeft zijn plaats in de top vier veroverd op basis van de confrontaties met de topploegen in de competitie. Paars-wit pakte 15 op 18 tegen zijn rechtstreekse concurrenten voor play-off 1.
 
Alleen Club Brugge slaagde er helemaal aan het begin van het seizoen in om Anderlecht te kloppen. Antwerp en Genk verloren hun matchen in zowel de heen- als terugronde tegen de troepen van Vince the Prince. En laatst beet Club alsnog in het zand, nadat ze nochtans op voorsprong waren gekomen. Het zal Anderlecht vertrouwen geven in de laatste rechte lijn.
 
Paars-wit kan zich ontpoppen tot dé verrassing van PO1. Club Brugge inhalen wordt een mission impossible, maar de tweede plaats veroveren is verre van een utopie. Als ze daarin slagen, zullen Kompany en de zijnen op de meest bevredigende wijze hun gram halen bij diegenen die twijfelden aan dit Anderlecht. En dit is misschien nog maar het begin…

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de kanalen van Eleven Pro League, beschikbaar via de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.
 
Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!