One day, one goal: Philippe Coutinho maakt gezondheidswandeling door de defensie van Everton tijdens de Merseyside Derby

Twee keer per jaar davert de stad Liverpool op zijn grondvesten tijdens de Premier League-derby die Liverpool FC tegenover Everton plaatst. In 2017 ontbond Philippe Coutinho zijn duivels met een onvolprezen pareltje.

Minder dan twee kilometer scheiden Anfield van Goodison Park, het stadion van Everton. Die laatste vond tot 1892 onderdak op Anfield, maar door een geschil met de eigenaar van het stadion moesten de Toffees noodgedwongen verhuizen. John Houlding creëerde zijn eigen club, Liverpool FC.
 
Daar ligt de kiem van een gezonde rivaliteit tussen de twee clubs, ook al is elk duel een waar evenement. Editie 2017 moest niet onderdoen: het stond in de sterren geschreven dat Liverpool Everton zou domineren in de Merseyside Derby, en zo geschiedde. Er was ook een verdienstelijke Belgische inbreng: Romelu Lukaku stond aan de aftrap bij Everton, Simon Mignolet stond onder de lat bij Liverpool. Kevin Mirallas en Divock Origi zouden invallen.

Klasseflits

De troepen van Jurgen Klopp domineerden het wedstrijdbegin: Sadio Mané opende de score na acht minuten. Ze bleven de pressing opvoeren, maar Mignolet laat zich net voor het halfuur verrassen door Matthew Pennington, die de bordjes gelijk zette. Maar niet voor lang, want Coutinho zou als een duiveltje uit een doosje een klasseflits etaleren.
 
Drie minuten na de gelijkmaker komt de Braziliaan in balbezit nabij de middencirkel. De mannen van Ronald Koeman laten hem oprukken tot vlak voor de zestien. Hij passeert er twee spelers, alvorens het leer met binnenkant voet enig mooi in de winkelhaak te schilderen. Anfield ontploft, Liverpool stond weer op voorsprong.

Origi duwt het mes nog wat dieper

Everton rekende op Romelu Lukaku, die toen in bloedvorm verkeerde met negen goals in zijn laatste zes matchen. Maar onze landgenoot kon zijn stempel niet drukken, in tegenstelling tot Divock Origi. De troefkaart van Klopp viel na rust in. Een handvol minuten later verschalkte hij Robles met een krachtige knal: 3-1.
 
Door de zege hees Liverpool zich weer in de top drie van de Premier League. The Reds zouden dat seizoen net naast het podium vallen, terwijl Chelsea zich tot kampioen kroonde dankzij ene Eden Hazard.
 
Fan van deze reeks? Herbeleef het doelpunt van Guillaume Gillet, die de landstitel schonk aan Anderlecht met zijn elfmeter.
 

Premier League

Bekijk alles
Top