We vieren de verjaardag van Sien Eggers (70), willen we dat afspreken?

Sien Eggers, een van Vlaanderens beste komische actrices, viert vandaag haar 70ste verjaardag. In het theater is ze een begenadigd actrice, maar je kan ook bijna geen succesvolle Vlaamse komische televisiereeks bedenken die zij met haar schitterende acteerwerk niet beter maakte. Om haar roemrijke oeuvre te vieren, zetten wij een paar van haar beste rollen en meest memorabele oneliners op een rij.

In de gloria

Sien Eggers was al meermaals op het kleine scherm te zien geweest, maar met ‘In de gloria’ werd ze pas echt een vaste waarde. Haar ietwat ongemakkelijke, maar innemende typetjes sloten perfect aan bij het gevoel voor humor dat de sketchreeks wilde etaleren. De ‘Man bijt hond’-parodieën hielden onze maatschappij een spiegel voor en Eggers was de perfecte actrice om de modale huisvrouw te spelen die plots een cameralens in haar gezicht geduwd krijgt. Als een hert dat naar koplampen staart, bij wijze van spreken.
 
Een van de meest besproken citaten uit twee seizoenen ‘In de gloria’ was een sketch met An Miller, Lucas Van den Eynde en Sien Eggers. Een echtpaar kan een weekendje Parijs winnen als ze beiden dezelfde antwoorden geven op drie vragen over hun privéleven. Maar onder druk van de aanwezige camera, geeft Sien net iets te veel bloot …


Het eiland

Na ‘In de gloria’ verzamelde regisseur Jan Eelen zowat de hele cast opnieuw voor zijn intussen legendarische werkplaatskomedie ‘Het eiland’. Die opent al met een schitterende Sien Eggers in de rol van bazin Lydia Protut, die gechoqueerd is door wat een van haar werknemers de hele dag zit te doen op zijn computer. Eggers krijgt als Protut tal van legendarische scènes, zoals die waarin ze Rik Nallaerts ervan probeert te overtuigen dat Sammy Tanghe de duivel is, of haar directe vraag “zijt gij ne pornomens, Guido?”
 
Een aantal citaten uit ‘Het eiland’ doen nog steeds dagelijks de ronde in kantoren over het hele land. “Zever, gezever”, “Ik ben blij dat gij in mijn team zit” en natuurlijk met de dwingende blik en korte toon: “willen we dat afspreken?” Ocharme Guido, als Protut hem op de vingers tikt, is hij meteen helemaal zijn kluts kwijt.

Eigen kweek

Vaak speelt Eggers ietwat naieve en fragiele personages, maar in ‘Eigen kweek’ kreeg ze met de rol van matriarch Ria ook regelmatig de kans om helemaal op haar strepen te staan. In het begin wordt ze nog in het ongewisse gelaten over de wietplantage van haar man, maar wanneer ze zijn geheim ontdekt, twijfelt ze niet lang voor ze zich voluit geeft. Ze luistert criminelen af, onderhandelt over ontvoeringen, helpt bij een geldroof … De meeste komische quotes in deze serie zijn voor Wim Willaert, maar we weten allemaal dat de reeks zonder Sien niet dezelfde zou zijn. Met “in naais sheets joe meek naais children. Aaj read that in de Libelle”, moet ze toch niet onderdoen voor Willaert.

Op Netflix vind je drie seizoenen van 'Eigen kweek'. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Winteruur

Met een actrice als Sien Eggers en haar vele rollen, is het soms moeilijk om te weten waar haar acteerwerk eindigt en waar haar echte persoonlijkheid begint. Ze houdt er duidelijk van wanneer het allemaal niet al te ernstig hoeft te zijn en ook als ze in een praatprogramma verschijnt, lijkt ze soms nog steeds een rolletje te spelen. Net daarom is het zo leuk op een glimp van haar ware karakter op te vangen. In het tien minuten durende programma ‘Winteruur’ van hond Boris en zijn copresentator Wim Helsen, komen gasten soms al eens de draak steken met het concept. Sien slaagt er tegelijk in om het wel en niet ernstig te nemen. Middenin haar gesprek met Wim krijgt ze ineens een vraag die ze alleen maar ernstig kan beantwoorden. “Allez jong, dat is hier ineens zo serieus zo”, lacht ze.

Films

Bekijk alles
Top