Morgen moet duidelijk worden vanaf wanneer en op welke manier het vaccin van Johnson & Johnson in België zal worden ingezet. Dan buigen de verschillende ministers van Volksgezondheid zich over het dossier. Dat meldt Gudrun Briat, woordvoerster van de Taskforce Vaccinatie. Ook een eventuele aanpassing aan de strategie voor het coronavaccin van AstraZeneca komt dan normaal gesproken aan bod.
Johnson & Johnson had vorige week zelf de leveringen aan Europa tijdelijk stopgezet en gevraagd om de vaccins voorlopig niet toe te dienen, na meldingen van mogelijke bijwerkingen. Maar dinsdag kondigde het bedrijf aan de leveringen te hervatten, na een gunstige beoordeling door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). België kreeg vorige week, voor de tijdelijk stopzetting, al enkele tienduizenden dosissen van het Johnson & Johnson-vaccin, maar die werden "in quarantaine" geplaatst.

Morgen zullen de verschillende ministers van Volksgezondheid zich buigen over de adviezen van de Taskforce Vaccinatie en de Hoge Gezondheidsraad over hoe het vaccin, waarvan slechts één dosis nodig is, precies kan worden ingezet. Oorspronkelijk was de bedoeling om het prioritair te gebruiken voor thuisvaccinatie, dus voor mensen die niet in staat zijn om zelf naar een vaccinatiecentrum te gaan.

Daarnaast komt ook het AstraZeneca-dossier normaliter opnieuw op tafel. In België wordt het vaccin van het Brits-Zweedse farmabedrijf momenteel enkel toegediend aan 56-plussers. Het EMA komt normaal gesproken met een meer gedetailleerde risico-batenanalyse per leeftijdsgroep, waardoor de strategie in ons land mogelijks ook zal worden aangepast.

Later vandaag komt de Hoge Gezondheidsraad trouwens ook nog met een advies over vaccinatie bij bepaalde leeftijdsgroepen en bij essentiële functies.